НЕОБИЧНО Презиме у Црној Гори промениле 124 младожење

ПОДГОРИЦА: Мушкарцима у Црној Гори промена презимена више не представља табу, чему у прилог иду подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) достављени Дневним новинама да су од почетка године у Црној Гори презиме промениле 124 особе мушког пола.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com

Како из МУП напомињу, у тај број спадају и лица која су преузела презиме супружника или додала своме супружниково презиме, преноси портал ЦДМ.

Занимљиво је да број мушкараца који мења презиме са годинама расте. Тако је 2016. године било 238 мушкараца који су се одлучили на овај корак, у 2017. години 301, а прошле године чак 365 особа мушког пола.

У Секретаријату за локалну самоуправу Подгорице за Дневне новине, пак, наводе да је приликом склапања брака на територији Града у последње четири године 35 младожења преузело презиме младе.

Од почетка ове године склопљено је 268 бракова, а да супруг преузме женино презиме десило се за сада у два случаја. Током прошле године то је учинило њих 14, 2017. године 13, а 2016. године њих шесторо.

Психолог Радмила Ступар Ђуришић је објаснила да је у Црној Гори презиме ствар породичног идентитета које је увек било условљено културолошки.

Међутим, она каже да ови подаци говоре да полако долази до одвајања од утицаја социјалне средине и да млади доносе сами одлуке како ће да се зову и презивају.

“Презиме носи одговорност према породици коју заступате. Презиме носи и слободу и терет. Нажалост, нису све породице срећне и нису сва деца одгајана с љубављу. Не носе сва деца поносно своје презиме и то је нешто што полако почиње да излази на видело”, навела је Ступар-Ђуришић.

Она наводи да у Црној Гори деца до скоро нису имала могућност да сама смишљају како ће у животу да формирају своје погледе на свет, већ су имали смернице породице.

“У Црној Гори су постојале читаве породице које су мењале своје презиме због тога што један члан њихове породице уради нешто што не буде часно и поштено”, предочила је Ступар Ђуришић.

Осим тога, она истиче да постоје породице којима је важније да им се презиме продужи него неким другим.

“Дешава се да имате мушкарца који је из породице која има три, четири сина, а да је ћерка једна једина и онда они договором одлучују да мушкарац преузме презиме супруге да би деца наставила њено презиме”, објашњава Ступар Ђуришић и подсећа да и деца из домова при склапању брака често желе да промене своје презиме.

Међутим, иако је из године у годину ова појава све чешћа код мушкараца, подаци Секретаријата ипак показују да жене и даље предњаче када је промена презимена у питању.

У последње четири године приликом склапања укупно 2.269 брака у главном граду, мужевљево презиме су преузеле чак 1.903 жене, односно 83,87 одсто. Њих 234 (10,31 одсто) свом презимену су додале супругово, а у свега 97 случајева (4,28 одсто) свако је задржао своје презиме приликом склапања брака.

Goran
15.07.2019 • 22:38
Ne znam šta vas čudi? Znam neke Crnogorce koji su promenili " veru za večeru", a čuj prezime....
Drinka
16.07.2019 • 10:16
A koja su to prezimena koja se najcesce menjaju kafa jazete neobucno prezime pa svi citaju da vide koje je to neobicno prezime u Crnoj Gori.A ono nista samo statistika koja nista nama ne znaci.
EUR/RSD 117.5291
Најновије вести