Њујорк ће се придружити Калифорнији у којој је такође забрањено продавати јетру узгајаних патки и гусака.
Њујорк у свету важи за гурманску Меку. Како је могуће да то буде без џигерице? Шта је следеће, и телетина ће бити забрањена?“, пита се Марко Мореира, шеф кухиње и власник познатог ресторана француске кухиње „Токевил“ у Њујорку.
Бројни ресторани у „граду који никада не спава“, познати су по предјелу од џигерице, односно по француском деликатесу "фуа грас", који се прави од пачје или гушчје џигерице.
Борци за права животиња наводе да се на фармама, џигерица углавном производи тако што се птице хране масном мешавином на бази кукуруза, која јетри даје већу масу.
Процес захтева да се епрувете или друге посуде са том храном, убацују у грло птица током 20 дана, и на тај начин, њихова јетра постаје десет пута већа од уобичајене величине.
Овакав поступак некада онемогућава паткама и гускама да се крећу и да нормално дишу.
Пољопривредници који гаје патке и гуске кажу да оваква врста храњења није окрутна и да су тврдње о мучењу преувеличане.