Помфриту у Белгији ни корона ништа не може

БРИСЕЛ: Белгијанци тврде да је помфрит њихово национално јело, Енглези га зову "француски фрит", иако и многе друге нације пржене кромпириће третирају као саставни део своје кухиње.
pomfrit
Фото: pixabay.com

Пржени кромпирићи су за сада ипак највише белгијски, јер је влада ове земље у јеку забрана због корона вируса, дозволила уличним продавцима помфрита да наставе да раде, док су сви кафићи и ресторани приморани да привремено затворе своје локале.

Белгијска влада је од данас увела тронедељно затварање школа, барова, ресторана, вежбаоница, одлагање свих спортских и културних активности и скраћено радно време за трговце, како би ограничила ширење корона вируса.

Продавци пржених кромпирића не подлежу овим рестрикцијама, могу слободно да продају помфрит под условом да се једе на неком другом месту.

Процењује се да у Белгији има око 5.000 уличних продаваца помфрита, што је 10 пута више по глави становника него "МекДоналдс" ресторана у Америци.

Белгија настоји да заштити пржене кромпириће као белгијско национално јело и тражи да се и помфит, као и традиционално белгијско пиво, призна као глобално културно наслеђе.

Белгијанци тврде да су они измислили помфрит, али да су их амерички војници стационирани после Првог светског рата у франкофонском делу Белгије назвали "француски фрит".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести