У Немачкој 327.000 тужби против Фолксвагенa

ФРАНКФУРТ НА МАЈНИ: У Немачкој се око 372.000 власника возила марке Фолксваген, опремљених уређајем који је приказивао нетачне податке о емисији штетних гасова, прикључило колективној тужби против овог немачког аутомобилског дива, показали су у четвртак службени подаци које преноси АФП.
EPA/FOCKE STRANGMANN/Folksvagen
Фото: EPA/FOCKE STRANGMANN/Folksvagen

У покретање заједничког судског спора против Фолксвагена у раздобљу од краја новембра 2018. до 2. јануара 2019. укључило се на стотине хиљда грађана, рекла је данас портпаролка немачког министарства правосуђа за АФП.

Спор је 1. новембра 2018. покренуло удружење немачких потрошача ВЗБВ, и то пред судом у немачком граду Брунсвику, свега неколико километара удаљеном од седишта VW у Волфсбургу.

Власници возила се могу уписати у регистар тужилаца све до дана уочи почетка првог саслушања, планираног за другу половину ове године, али је удружење возила VZBV позвало да се пријаве прије 31. децембра 2018. како би се избегла могућност правне застарелости.

Манипулације софтвером који је уграђен у око 11 милиона дизел возила широм света да би показивао мање загађење него у реалној вожњи, Фолксваген је признао 2015, а та афера - популарно названа "дизелгејт", коштала је VW кроз плаћене казне, одштете или повлаћење возила више од 32 милијарде долара или око 28 милијарди евра.

Највећи финансијски ударац VW је претрпео у Сједињеним Државама где је од клијената откупио скоро пола мииона возила, исплативши на име појединачне компензације до 10.000 долара по возилу.

Казне које је VW досад платио у матичној држави Немачкој су само 1,8 милијарди евра, наводи АФП.

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести