У Токију ће нићи највиши дрвени небодер на свету

Јапанске архитекте откриле су своје планове за изградњу највишег небодера од дрвета на свету. Изградња куле високе 350 метара, која ће се налазити у центру Токија, коштаће 5,9 милијарди долара, објављује Спутњик.
1
Фото: Youtube Printscreen

У пројектантском бироу „Никен Сикеи“ кажу да је главна идеја да се изградњом ове зграде, као и целог насеља од дрвета, до 2041. године јапанска престоница трансформише у еколошки град — шуму.

Пројекат, под ознаком В350, имаће 70 спратова и 90 одсто конструкције израђене од дрвета, док ће десет одсто бити од челика. У објекту ће се налазити канцеларијски простор, хотел, радње и резиденцијални део. Кров ће бити уређен као башта, а и терасе ће бити испуњене зеленилом.

„Нове технологије су омогућиле да дрво постане идеалан материјал, пошто је обновљиво и може да се рециклира“, истиче архитекта Рикардо Тосани.

Иако актуелни прописи о изградњи у Токију забрањују употребу дрвета, најављена је промена закона. А када коначно буде завршена, ова зграда ће бити највиша дрвена грађевина на свету.

Тај рекорд тренутно држи зграда „Брок комонс толвуд хаус“ у Ванкуверу, висока 53 метра. У Бечу је у току изградња торња „ХоХо“, дрвене грађевине укупне висине 84 метра.    

EUR/RSD 117.5180
Најновије вести