Убер 14 пута одбио вожњу слепој жени, мора да плати милион долара

ВАШИНГТОН: Америчкој компанији Убер је наложено да плати 1,1 милион долара слепој жени којој је та компанија 14 пута одбила вожњу.
uber bandit com.au_.jpg
Фото: bandit.com.au

Независни арбитар је у четвртак наложио Уберу да плати 1,1 милион долара Лиси Ирвинг, слепој жени из Сан Франциска у САД, због противзаконите дискриминације након што су јој возачи одбили вожњу у 14 наврата, преноси ББЦ.

Арбитар је такође одбацио аргумент Убера да нису одговорни за дискриминацију коју су вршили возачи, јер су они само уговарачи, а компанија је саопштила да се не слаже са пресудом.

ББЦ наводи да је Лиса Ирвинг, становница Сан Франциска, која је слепа и и укретању се ослања на свог пса водича Бернија, поднела тужбу против Убера 2018. године након што јој је или одбијена вожња или су је возачи Убера малтретирали одбијајући јој превоз са псом водичем.

Један возач наводно јој је скратио путовање након што је лажно тврдио да је стигао на одредиште, а Ирвинг је навела да су отказане вожње такође довеле до тога да је каснила на посао, што је допринело отказу који је добила.

У изјави издатој за медије након пресуде, портпарол Убера рекао је да је компанија "поносна" на помоћ коју пружа слепим путницима, а ББЦ преноси да ово није први пут да се Убер суочава са правним процесом против заједнице слепих особа јер је 2014. године Национална федерација слепих у САД-у тужила компанију због прописа о псима водичима.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести