10 намирница које можете да једете, а да не мислите на изглед

Количина калорија коју ове намирнице садрже је занемарива према користима које пружају нашем телу.
povrce pixabay
Фото: pixabay.com

Зато нека на вашем тањиру увек буду следеће намирнице:

Беланце

Као моћни стимулатор имунитета, беланце садржи протеине, натријум, фолате, селен, калцијум, магнезијум, фосфор и калијум.

100 г = 0,0 г масноће, 11,1 г протеина и 44 калорија

Фото: Dnevnik.rs

Купус (било која врста)

Смањује ризик од кардиоваскуларних болести и добро делује на пробаву. Садржи Ц витамин и влакна, којих често недостаје у свакодневној прехрани, а која значајно олакшавају пробаву. Такође, садржи и глутамин који има јака противупална својства.

100 г = 0.4 г масноће, 45 калорија

Грејп

Стабилизира шећер у крви и помаже у контролисању апетита. Препоручује се повећана конзумација људима који се боре с вишком килограма, пише Health Line.

100 г = 0,2 г масноће, 29 калорија

Свежи краставац

Иако се обично сматра поврћем, краставац је заправо воће. Пун је храњивих материј, биљних спојева и антиоксиданса.

Такође, садржи велику количину воде и топљивих влакана, што их чини идеалним за хидратацију тела и великим савезником у мршављењу.

100 г = 0,1 г масноће, 15 калорија

Патлиџан

Здравствене предности патлиџана првенствено произлазе из витамина, минерала и храњивих материја које садрже. Патлиџани су богат извор витамина Ц, К, Б6, тиамина, ниацина, магнезијума, фосфора, бакра, дијеталних влакана, фолне киселине, калијума и мангана. Они такођер садрже минимално холестерола или засићених масноћа.

100 г = 0,1 г масноће, 24 калорије

Бундева или тиква

Уравнотежује рад срца и пробаве, што помаже људима да изгубе вишак килограма. Садржи обиље витамина А који је заслужан за добар вид, бета каротен и јако су добар извор влакана.

100 г = 0,3 г масноће, 28 калорија

Кувана цвекла

Позитивно утиче на мождане функције, помаже у снижавању крвног притиска, а сматра се и да помаже у успоравању деменције. Цвекла садржи калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, цинк и селен.

100 г = 0,0 г масноће, 49 калорија

Фото: pixabay.com

Зелена салата

Смањује калцификацију у телу и умирује нервни систем. Садржи витамине А, Д, Е и К и влакна. Свакодневна конзумација салате контролише шећер, помаже у мршављењу и нормализује рад црева, пише портал Фудал.

 100 г = 0,3 г масноће, 12 калорија

Парадајз

Садржи витамине, влакна и калијум који побољшавају рад метаболизама. Здравствене предности парадајза могу се приписати њиховом богатству храњивих материја и витамина, укључујући импресивну количину витамина А, Ц и витамина К, као и значајне количине витамина Б6, фолата и тиамина. Оне су такође добар извор мангана, магнезијума, фосфора и бакра.

100 г = 0,2 г масноће, 20 калорија

Целер

Целер смањује разину холестерола и бол изазван артритисом, помаже у губитку телесне тежине, избацује токсине из тела те смањује високи крвни притисак. Богат је витамином Ц и стога је изузетно користан за здравље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести