Чајеви који ће вам помоћи да смршате

За разлику од других врста, чај од маслачка помаже лакше избацити вишак воде из организма те тако делује као помоћ при мршављењу
crni caj pixabay
Фото: pixabay.com

Осим зеленог чаја, још неке врсте слове као добра помоћ код мршављења.

Иако сте стално прича о зеленом чају који је пун антиоксиданата те дјелује добро на отапање масних ћелија, чињеница заправо јесте та да "ниједна врста чаја или биљних напитака неће довести до значајног губитка телесне тежине, али неке супстанце могу помоћи да уз правилну исхрану и вежбу лакше постигнете циљ", нагласила је недавно Џенифер Мекданијел, нутриционистички терапеут и једна од аутора истраживања о утицајима зеленог, белог и црног чаја на мршављење, објављеном на порталу European Journal of Nutrition.

Према њиховим сазнањима, супстанце из чаја могу помоћи здравијој пробави и убрзању метаболизма, а осим зеленог, белог па и црног чаја, који имају највећу количину добрих супстанци (антиоксиданата и катехина), они нису једини који ће вам помоћи.

Оно што зелени чај чини добрим за мршављење управо су састојци којима је, у односу на све друге чајеве, најбогатији, а реч је о полифенолима које стручно називамо epigalokatehin-3-galat (EGCG), односно - катехини.

Они су ти који дају толику моћ зеленом чају, јер су директни "кривци" за повећање стопе оксидације масти у организму, спречавају хормоне глади те тако боље контролишу апетит, поспешују мршављење без промена прехрамбених навика те спречавају настанак нових масних наслага.

Уосталом, сам чај спада у категорију здраве течности, али наравно, без додатка шећера.

Уз споменути зелени, бели и црни чај, добре су и ове врсте:

Oolonog чај

Попут зеленог и црног чаја, oolong чај такођер садржи полифеноле који убрзавају метаболизам и тако утичу на редуковање масних ћелија, међутим, струка још увијек не зна точно је ли то због самих антиоксиданата или кофеина, али су израчунали да ће једна шољица оолонг чаја убрзати метаболизам за 3 посто.

Чај од камилице

Да бисте брже мршавели и притом се осећали довољно одморно и снажно, неизмерно је важан квалитет сна, а у томе ће вам помоћи камилица која доказано опушта и умирује организам.

Чај од менте

Раније је доказано да мирисање пеперминта и менте може водити сузбијању апетита што води и смањењу уноса калорија, а откривено је да су људи који су свака два сата удахнули мало мириса ментола аутоматски појели око 2800 калорија мање седмично. Дакле, пре него га попијете, уживајте у његовом мирису.

Чај од маслачка

За разлику од других врста, чај од маслачка помаже да се лакше избаци вишак воде из организма те тако делује као помоћ при мршављењу.

Rooibos чај

Чај од јужноафричке биљке добар је због повећане количине аспалатина који помаже уравнотежити шећере у крви и појачати отпорност на инзулин, а што води бољем искориштавању угљених хидрата - да се лакше претворе у енергију, а не у масти, преноси Радио Сарајево.

EUR/RSD 117.5180
Најновије вести