Црна чоколада лечи депресију

Стручњаци са Лондонског колеџа спровели су анкету у којој је учествовало више од 13 хиљада људи.
t
Фото: pixabay.com

Усредсредили су се на утврђивање односа између конзумације чоколаде и појаве депресије. Да би то учинили, волонтерима су постављена питања о количини и врстама слаткиша које једу и њиховом емоционалном стању. Научници су узели у обзир и чиниоце као што су ниво телесне активности и присутност лоших навика, посебно пушења, пише Фокус.

Резултати су показали да су љубитељи тамне чоколаде знатно мање склони депресији него они који је уопште не једу. Испитаници који су два дана конзумирали тамну, горку чоколаду, имали су 70 посто мање знакова те болести. Осим тога, код четвртине учесника анкете који су редовно јели 104 до 454 г тога слаткиша, вероватноћа развоја депресије смањила се за 58 посто у поређењу с онима који нису укључили чоколаду у своју прехрану. Научници наглашавају да такав учинак има само чоколада с високим уделом какаа, преноси Хина.

Постоји низ механизама којима чоколада може спречити појаву депресије или умањити нјене симптоме, напомињу истраживачи. Кажу да је тајна у томе што горка чоколада садржи посебне састојке који имају одређени утецај на људску психу. “Чоколада садржи бројне психоактивне супстанце, укључујући оне сличне анандамиду, неуротрансмитеру који блокира осећај бола, те неколико ендогених биогених амина, који укључују фенилетиламин, спој који има важну улогу у регулацији расположења”, закључују научници.

Раније су пољски научници открили да тамна чоколада, богат извор магнезијума, цинка и других важних елемената у траговима и црно вино, извор кориснога антиоксиданса ресвератрола, имају благотворан утицај на здравље људи.

Штавише, тамна чоколада богата је антиоксидансима који смањују упале у телу, а чија је присутност, према стручњацима, такође директно повезана с појавом стреса и анксиозности.

Умерено конзумирање тамне чоколаде значајно смањује ризик од депресије, закључили су британски научници.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести