Мариjалаура Бонаћио, научница с Института за истраживање, хоспитализацију и здравствену заштиту (IRCCS) Неурмед, водила је истраживање током којег је установљено да редовна конзумација љутих папричица ризик од смрти узроковане срчаним ударом може смањити за 40 посто, а можданим ударом 61 посто.
Током студије која је осам година спровођена у Италији, праћено је здравствено стање 22.811 особа. Примећено је да конзумација љутих папричица најмање четири пута седмично може значајно смањити ризик од смрти узроковане кардиоваскуларним и цереброваскуларним болестима.
Резултати истраживања објављени су у листу “Journal of the American College of Cardiology“.
Бонаћио је казала како појединци могу следити здраву Медитеранску дијету, а други могу јести мање здраву храну, али за све њих конзумација љутих папричица има заштитни ефект.
Верује се да ова је веза између конзумације љутих папричица и смањења ризика од кардиоваскуларних болести базирана на капсаицину који помаже код уклањања бола, а делује и антиупално.