Дијета без теста и житарица није добра за црева

Дијета која одбацује глутен - протеин који се налази у намирницама као што су хлеб, тестенине и житарице - последњих година је нагло постала популарна. Али сада истраживачи са универзитета Шефилд и Ридинг кажу да је избегавање ових производа можда бесмислено.
w
Фото: pixabay.com

Наиме, дали су здравим волонтерима, којима није дијагностификована осетљивост на глутен, да два пута дневно током две недеље додају органски или мешавину без глутена у храну.

Студија, објављена у часопису „Гастроентеролози”, открила је да група која је јела глутен није имала више стомачних тегоба од оне у групи без глутена. Др Паола Тоси, са Универзитета Ридинг, каже: „Чини се да глутену често није оправдано дата улога негативца у нашој исхрани”.

Припремила: Снежана Милановић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести