И то постоји: Економска формула мршављења

Двојица гојазних економиста из Њујорка су одлучили да скину вишак килограма, а оно што је с тим у вези занимљиво јесте да су за тај „посао“ применили су правила своје струке.
dijeta glad
Фото: pixabay.com

И – математика је помогла; за само 18 месеци су се решили преко 50 сувишних килограма; један је „скинуо“ 20, а други 34 киле.

Нако што су успешни смршали, посегнули су за још једним економским законом, оним понуде и потражње и, свесни да је потражња за књигама о дијети огромна, су објавили књигу под насловом “Дијета економиста: изненађујућа формула мршављења” како би своја искуства поделили с читаоцима.

У књизи се аутори врло мало баве нутритивном вредношћу хране и калоријама и не дају компликоване рецепте и јеловнике.

Ствар је, по њима, једноставна: као што држава која је у дебелом дугу мора да прихвати мере штедње да се извуче из дуга, и особа која је гојазна ће смршати само ако се дисциплиновано држи тих истих мера, које је у праксу најлакше спровести уз такозвана мета-правила.

Појам позајмљен из бихевиоралне економије, мета-правило је унапред постављено правило које покрива све ситуације.

Тако су њих двојица, на пример, за правило поставили да за ручак радним даном једу само салату.

Фото: pixabay.com

На тај начин смањује се могућност избора, а самим тим и могућност преједања.

Јеловник, поручује овај економскии двојац, мора да се сведе на један поштен оброк дневно, док би остали требало да буду суперједноставни (пахуљице, супица, салата) и, пожељно, досадни, јер не призивају другу порцију.

Економисти предлажу и још неке практичне мере штедње: у ресторану увијек наручи најмању порцију, купуј храну онлајн да се не излажеш искушењима, што чешће једи код куће.

Фото: pixabay.com

Све у свему, економска формула мршављења можда и није тако изненађујућа и може се свести на две речи: једи мање.

EUR/RSD 117.9266
Најновије вести