Једите лубенице, али и семенке; ево и зашто...

Већина вероватно пљуцка или се на неки мали цивилизованији начин решава семенки лубеница, јер као „тако треба да се једе“. Али, истраживања су управо оне прави извор здравља.
lubenica
Фото: pixabay.com

1. Смањују надутост: Семенке лубенице садрже влакна која позитивно утичу на рад пробаве и тако олакшавају надутост.

2. Садрже калијум: Овај минерал регулише количину воде у организму, те се једењем малих црних семенки смањује отеченост зглобова и стопала.

3. Пружају заштиту од УВ зрачења и помлађују кожу: Садрже витамин Е који утиче на здравље коже, спречавајући притом појаву флека и пегице. Такође, семенке лубенице су пуне антиоксиданаса чиме успоравају процес старења коже.

4. Јачају имунитет: Захваљујући бројним другим минералима који се налазе у семенкама, попут гвожђа, бићемо здравији ако их једемо. Садрже и триптофан који учествује у производњи серотонина, који се користи у лечењу стреса и клиничке депресије.

5. Садрже магнезијум и цинк: Који су битни у функционисању читавог организма.

За оне који, пак, и даље баш и нису расположени да грицкају семенке, већ би радије да се „позабаве“ месом лубенице, ево решења. Од семенки је, наиме, врло једноставно направити чај.

Фото: pixabay.com

Састојци:

- 4 кашике здробљених семенки,

- 2 литре воде

Припрема:

1. Прокувајте семенке неких 15 минута у кипућој води и – то је то.  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести