Како до преплануле, а здраве коже?

Потамнелост је заправо заштитна реакција коже. Меланоцити су ћелије које производе кожни пигмент меланин, који затим упија енергију и шаље је у облику топлоте, везујући за себе слободне радикале који настају при тој реакцији.
suncanje
Фото: pixabay.com

Другим речима, природна пигментација је заштита од УВ зрака, која се разликује међу појединим типовима коже.

Неке људе сунце брзо опече и они готово никада не потамне, а код других је ситуација управо обрнута.

Дерматолози то називају фототиповима, који се протежу од јединице (веома светао тен) до шестице (таман тен). А што је нижи фототип, кожи је потребно више заштите.

За сигурно тамњење, саветују дерматолози, дајте кожи времена да развије своју пигментацију.

У преводу, излажите се сунцу постепено и избегавајте сунце између 12 и 16 часова, кад је најснажније.

Побрините се и за спољашњу заштиту, пре свега производима са високим заштитним фактором, између 30 и 50.

Фото: pixabay.com

Такође се препоручује да све време будете свесни да сврха заштите од сунца није продужење времена до тамне боје коже, већ ограничавање ризика код разумне изложености.

Исто тако, делотворност крема за сунчање временом опада, те је препоручљиво да на свака два сата и после сваког купања, крему за сунчање поново нанесете по целом телу.

И исхрана помаже

Лангерхансове ћелије, које кожу штите од штетних напада из околине и део су њеног имунолошког система, под утицајем УВ зрака могу да се промене.

Истраживања показују да се излагањем сунцу њихов број смањује, те је самим тим прва биолошка линија одбране коже ослабљена.

Кожа постаје и осетљивија на сунце. Поред тога, УВ зраци повећавају настајање слободних радикала који су један од главних криваца за старење коже.

Ако желите да потамните и уједно очувате квалитет коже, днутрицонисти препоручују конзумацију хране са много витамина Е, Ц и А, са бетакаротенима и другим каротеноидима и флавоноидима.

Они ће помоћи организму у борби са слободним радикалима и тако вас заштитити од штетних последица сунца.

Фото: pixabay.com

А те хранљиве материје нису присутне само у воћу и поврћу. Уље пшеничних клица посебно је богато витамином Е, а чоколада је слатки извор флавоноида.

Шаргарепа је неоспорни савезник сунчања, јер садржи много бетакаротена и каротеноида који могу да помогну при јачању одбрамбеног система, а потамнелом тену дају златни тон.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести