Лечење и превенција карцинома - задатак савремене науке

БЕОГРАД: Научна истраживања и развој лекова веома брзо напредују и на пољу лечења и на пољу превенције карцинома, а велика пажња поклања се потребама пацијената и томе да им се уз помоћ најсавременијих терапија обезбеди могућност да значајно унапреде квалитет живота.
pluca, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

“Данас сваки други пацијент живи пет или више година од дана када му је дијагностикован карцином. Пре само десет година то је успевало тек сваком двадесетом пацијенту”, каже др Александар Биљић Ерски за Танјуг поводом Светског дана борбе против карцинома који је обележаван у четвртак и у Србији.

Он је додао да су ови резултати велика мотивација за научнике да наставе даље и да тренутно, на пример, само једна компанија клинички тестира чак 16 нових лекова за оболеле од карцинома плућа, простате, леукемије и чврстих тумора.

Сваке три секунде карцином однесе један људски живот. Највише живота однесе карцином плућа, а потом карцином дебелог црева.

Ова два карцинома одговорни су за смрт четвртине свих пацијената оболелих од карцинома.

У исто време ризик од оболевања код ових типова карцинома може се значајно умањити добрим животним навикама.

Превенција, рана дијагностика и рано лечење могу значајно да смање број умрлих.

Кључни фактори у смањењу ризика од карцинома је смањење коришћења дувана и алкохола, измена исхране и смањење гојазности, напомиње др Биљић Ерски.

На десетине хиљада научника на планети тражи свакодневно начине да помогне пацијентима оболелим од карцинома, подсећа др Биљић Ерски и додаје да широм света ова подмукла болест годишње однесе десет милиона живота, али и да би тренутно доступне терапије могле да спасу трећину њих само да нису запостављени превенција и рана дијагноза болести.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести