МЕТОДA ИСЦЕЉИВАЊA ПРАНОМ Враћање у баланс

Када се ударимо ми спонтано на то место ставимо длан и додиром покушавамо да умањимо бол… Уколико користимо биљке да бисмо отклонили неки проблем и подстакли исцељење ми посредством биљака у ствари подстичемо нашу животну силу да покрене исцељење.
terapija masaza pixabay
Фото: pixabay.com

Помоћу pranic healing методе, која је без физичког контакта, делујући на наше енергетско тело и утичемо на позитивне промене на физичком телу – рекла нам је Елена Антоновска Едизер, која практикује праниц хеалинг (исцељивање праном). По класичном образовању Елена је математичар-информатичар, али је оставила ово профитабилно занимање и кренула путем којим се ређе иде, путем саморазвоја, да би прво помогла себи, а потом и другима.

- Баш када ми је заиста било тешко, појавила исцелитељка – Клаудија Дикман из Беча. Она је тада први пут била у Скопљу и држала предавање о исцељивању праном (енергијом). Отишла сам код ње на третман и после неколико сесија ми је било боље. Потом сам јој постала ученица. Убрзо сам почела да учим реики, јапанску методу којом се помоћу енергија која тече кроз организам елиминише стрес, релаксира али и лечи, па сам постала реики мастер. Мени је учење увек ишло од руке, па сам осим поменутих енергетских метода савладала регресотерапију, НЛП (неуролингвистичко програмирање), коучинг (метода која омогућава много брже постизање жељених циљева и резултата, као и за остварење трајних позитивних промена у понашању) и многе друге… Све су то алати за подизање свесности, а исцељивање праном је веома цењена метода и спада у највиша знања која се тичу исцељења.

Да ли можете да нам кажете нешто више о тој методи, како је настала?

- Као метода потиче из тибетанске медицине, медицинског чи гонга и има додирних тачака с акумпунктуром, акупресуром и са свим древним знањима која обухватају чакре (енергетске вртлоге), енергетске меридијане, ауру – све оно што је невидљиво. Познато је да су сва духовна знања била чувана и преношена само одабранима због страха од злоупотребе. Подизањем свесности, ново доба је донело доступност тих древних знања, њихово повезивање, тако да је на свету познато много разних техника, што је супер, јер је сваком потребно нешто друго. 

Како направити прави избор?

- Нема тачног и нетачног одговора. Све технике су добре, али ви морате да осетите шта је то што у овом тренутку резонује с вама. Можда ћете се задржати на тој методи, а можда кренути даље, јер се и ви мењате и не мора да значи да нешто што вам је помоголо пре неколико година може имати исти ефект сада или у будућности.

Исцељивање праном је скуп метода обједињених у једну. Ко је њен творац?

- Оснивач методе Исцељења праном је Кинез филипинског порекла мастер Чоа Кок Суи. Он је по образовању дипломирани хемијски инжењер, који је већ као дечак имао спиритуалног учитеља и стицао знања из разних области. Но његов научнички мозак је трагао за структурама, шемама… Сва та знања о енергији презентована на старински начин су му изгледала много етерична, зато је и решио да их систематизује и прилагоди овом добу. Лако је рећи водите се интуицијом, слушајте ваш унутрашњи глас… Али како то заиста спровести? Зато је сматрао да овај енергетски рад мора да има систем, структуру, који би људи могли да прате и примене у свим пољима живота. Успео је да узме најбоље од метода које је знао и истраживао и тако је настало исцељивање праном.


Еленино предавање на AlterNetu

Сви који би желели да чују Елену Антоновску Едизер, али и друге занимљиве предаваче позвани су да дођу на AlterNet, који ће се одржати у недељу 4. марта од 18 до 21 сат у просторијама јога студија „Хипократ”, у Стратимировићевој 6. Улаз је осмех, а сакупљаће се производи за личну хигијену који су намењени деци и осталим корисницима дома у Ветернику. Тема овог осмог АлтерНета је превенција здравља кроз свест о себи, свом телу и развојем здраве љубави према себи. Истина је да само ако у потпуности , искрено, волимо и прихватамо себе, можемо имати и прави допринос себи и другима. Елена ће држати предавање „Лепота долази изнутра“.

- Желимо ли трајну, дубоку и чисту лепоту за себе, или нам је довољно да се задовољимо површинском, спољашњом и привременом лепотом? Како да будемо срећни и постигнемо однос пун љубави са собом? - Начини да се то постигне не  захтевају само рад на себи и разумевање себе, него и мало храбрости да се упустите у авантуру свог живота. Верујем да ће то бити најузбудљивије путовање које сте икада имали – рекла нам је Елена Антоновска Едизер.


Зашто је методу назвао pranic healing?

- Име долази од речи прана која на санскриту и значи животна сила, која је земаљски аспект оне божанске енергије на коју смо сви прикључени. Ова енергија се у разним културама појављује под различитим именима као ки или чи, као мана, руах који на хебрејском значи дах живота и у потпуности описује прану као енергију. Дах нам је основа битисања, јер с удахом долазимо на овај свет, а са издахом одлазимо из њега… То конкретно значи да се прана, односно животна сила користи да би се постигла позитивна промена на нашем физичком телу или у нашем животу.

Фото: D. Antonovski

Каква је разлика између древних вештина и ове модерне методе?

- Исцељивање праном се ради по одређеним протоколима и принципима. То превасходно значи да се ослањамо на два основна закона: први је закон виталне енергије, а други се односи на саморегенерацију. Сваком живом телу потребна витална енергија да би се одржало у животу и у стању доброг здравља. Да ли добро здравље значи да ми каријера иде сјајно, а приватан живот ми је катастрофа? – Свакако не, здравље је оптимално функционисање на свим нивоима постојања: физички, духовно, материјално, ментално, емоционално, социјално… Праник хилинг нам даје могућност да осетимо шта је то за одређену особу оптимално и које је њено индивидуално стање баланса. Сваком телу је потребно извесно време и одређена енергија да се регенерише и врати у стање баланса.

Да ли бисте нам то објаснили на неком примеру?

- Наша душа станује у нашем телу као што ми станујемо у нашим домовима. Тако да ћемо лако моћи да упоредимо наше тело са кућом: ако је не проветравамо свакодневно, ако је не чистимо и ако је занемарујемо у сваком погледу – како ћемо се осећати у тој кући? – Лоше, без обзира што је врт око куће сав у цвећу и што је кућа окречена. Шта да учинимо ако немамо енергије и снаге да се сами ухватимо у коштац са чишћењем, одбацивањем свега онога што нам не треба - тражимо помоћ да неко други то учини… Бираћемо према препоруци најбољу особу за то, зар не? Када се одбаце непотребне и нагомилане ствари, када се наша кућа очисти, ориба, проветри и ми ћемо продисати. Постаће нам угодно у нашој кући и тада ћемо моћи и сами да се бринемо о њој, тако је и са телом – процес регенерације бити покренут!

Прана, односно животна сила , користи се да би се постгла позитивна промена на нашем физичком телу или у нашем животу. Ова метода је брза, динамична и на резултате не мора дуго да се чека

Како изгледа сам третман?

- Особа која је дошла на исцељивање праном не мора ништа да ради, најважније је да буде опуштена. Физички контакт није потребан, јер практикант ради на енергетском телу, а не директно (на физичком телу). Разлог више што се ради на енергетском телу јесте и чињеница да се свако физичко стање најпре појави као енергетски дисбаланс на биоплазматичном телу, а након извесног времена манифестује се као болест на физичком телу. Помоћу технике исцељења праном трансформишу се нездрави енергетски модели, враћа се баланса и ревитализје тела преко процеса чишћења и енергизовања. Подразумева препознавање дисбаланса, одстрањивање контаминиране енергије и трансфер свеже, чисте пране ка особи, преко енергетских центара на њеној аури. Ова метода је брза, динамична и не мора дуго да се чека на резултате.

Споменули сте да оваква знања могу да се примене и у свакодневном животу, да ли бисте нам дали неки пример?

- Примена праник хилинга као методе могућа је у свим сферама нашег живота. Ево једноставног савета: када кувате нека јела и мешате варјачом то увек радите тако што мешате на леву страну. Све што иде улево, избацује и чисти негативност из себе. Осим тога када спремате оброке за себе и ваше најмилије припремајте их с љубављу, јер храна може бити лек. У кухињи нема места нервози, депресији и лошим емоцијама, јер тиме енергизујемо јело. Зашто су нам јела која нам спремају наше мајке, баке, тетке посебна – па баш због љубави с којом су спремана за нас.

Марина Јабланов Стојановић

Фото: Д. Антоновски

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести