Научите дете да се само успављује

Малишанима је сан неопходан исто колико храна и вода.
dete u krevetu pixabay
Фото: pixabay.cam

И поред тога, скоро сваки родитељ се у неком тренутку суочи с изјавама попут “Прочитај ми само још једну причу за лаку ноћ” или “Не могу да заспим. Могу ли да спавам с тобом?”.

Без телевизије

Два сата при спавања дјеца не би требало да гледају ТВ или користе рачунар или телефон. Истраживања су доказала да плава светла која емитују електронске направе попут телевизора, компјутера, телефона, чине да се мозак осјећа будније. Деца су на ова светла два пута осјетљивија од одраслих.

Зато све направе треба склонити од деце најмање два сата пре него што оду на спавање. Уколико не знате како да их забавите за овај временски период, покушајте с читањем прича или слушањем музике, преносе Независне.

Температура

Светла нису једина ствар која проузрокују несаницу код деце. Дубок сан је, такође, повезан и с температуром. Мелатонин, хемикалија која се лучи и помаже да боље заспите, регулише и температуру тела. Због тога, пре него што сместите дете у кревет побрините се да им соба буде охлађена (или загрejана) довољно да спавање буде пријатније.

Доследност

Као што сте до сада вероватно закључили, рутина је велики дeо начина на који одгајате децу. То значи да би требало да их навикнете да свако вече иду у исто време на спавање и да свако јутро устају у исто време.

Такође, требало би да дете научите да одржи континуитет и сваке вечери ради исте ствари пре спавања, као што су, на пример, купање, прање зуба, читање приче и слично.

Када мало одрасту, у реду је пустити децу да с времена на време остану који сат дуже како би одгледали филм.

Али, потрудите се да одржите рутину и ретко дозвољавајте одскакање од распореда док не одрасту довољно да сами воде рачуна о себи.

Кревет није играоница

Још једна ствар која може проузроковати несаницу код деце и одраслих је коришћење кревета за друге ствари које не обухватају спавање.

Што се деце тиче, треба да науче да кревет није замена за кауч, место за оброке или место за израду домаћих задатака.

Уколико деца раде наведене и сличне ствари у кревету, њихова слика о појму “одлазак у кревет” ће се потпуно променити, а то је управо оно што треба да спречите.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести