Ове бољке ракија лечи боље од таблета

 “Попиј мало ракије, биће ти боље”, реченица је коју сте сигурно чули барем једном у животу.
rakija
Фото: pixabay.com

Добра стара ракија на нашим просторима сматра се националним пићем, а приче о њеној лековитости преносе се с колена на колено.

С обзиром на висок постотак алкохола у ракији, с њеном конзумацијом ипак требамо да будемо опрезни, али мала и правовремена количина ракије брзо ће залечити одређене здравствене проблеме, пише портал fokus.ba.

У наставку вам доносимо попис тегоба које су наши стари вековима успешно лечили ракијом.

 

1. Бол у желуцу

Појели сте тежак и мастан оброк који вам је узроковао бол у желуцу? Прст-два шљивовице, лозе или траварице одмах ће га умирити.

 

2. Зубобоља

Гутљај ракије држите десетак секунди на болном зубу, промућкајте и затим испљуните. Поновите још два-три пута уз мали размак како вам ракија не би превише надражила зубно месо.

 

3. Грлобоља

Ако је грлобоља тј. упала грла изазвана бактеријском инфекцијом, ракија с пар капи прополиса успешно ће дезинфиковати грло. Такође ће помоћи топли биљни чај с пар кашика ракије.

 

4. Бол у леђима

Мало ракије лагано умасирајте на болна и укочена леђа. Поновите поступак након пар сати. За ову намену посебно се препоручује комовица, ракија која се прави из остатка грожђа након ферментације, али послужиће вам и друге ракије.

 

5. Укочен врат

Баш као и укочена леђа, укочење врата такође можете санирати ракијом на исти начин.

 

6. Болови код реуматских болести

Међу обољелима од артритиса масажа ракијом често је средство ублажавања болова у зглобовима.

 

7. Отеклине

Ракија доказано хлади кожу па добро делује на отеклине. Ракију можете умасирати на отечено подручје или на њега ставити облог. Имајте на уму да ракија већ након неколико минута може надражити кожу стога облоге кратко држите на отеченом делу тела.

 

8. Лоша циркулација

Наше баке и дедови често су након буђења чашицом ракије покретали успорену јутарњу циркулацију.

 

9. Уролошки проблеми

Ракија с першуном сјајан је савезник у борби против бактеријских инфекција уринарног тракта.

 

10. Мучнина у вожњи

Наравно, овде ракија помаже само пунолетним сувозачима јер возачи не смеју да пију док возе. Многе одрасле особе и даље муку муче с мучнином приликом вожње, а ракија ће решити и ову тегобу.

EUR/RSD 117.4849
Најновије вести