Пливање и активности у води за квалитетнији живот

Пливање је активност која се топло препоручује свим узрастима зато што активан боравак у води доноси многе добробити. Осим што отклања стрес, пливање активира највећи број мишића. Према најновијим истраживањима пливањем преко 20 минута ослобађа се ендорфин, хормон среће.
plivanje bazen
Фото: pixabay.com

Пливање спада у базичне спортове и изузетно је здрава активност, јер бавећи се овим спортом најмање су шансе за повреду јер у води нема наглих покрета. Осим тога, ова активност је препоручљива за све генерације. Истакао бих и да рекреативно вежбање у води такође спада и благодет боравка у базену, рекао нам је тренер пливања и акваробика Новак Пејчић из Новог Сада.

Вода је гушћа средина па је потребан 12 пута већи напор, него када се вежба на сувом, но с друге стране, у води је тело лакше па је притисак на зглобове много мањи. Уколико сте у води до струка онда осећате само 50 процената своје тежине, али ако само глава вири изнад воде, онда се осећа само 10 посто сопствене тежине. Ова чињеница је значајна код вежбања у води, јер гојазне или старије особе не оптерећују зглобове, а повећавају тонус мишића, открио нам је новосадски тренер пливања Звонко Тако.

Требало би истаћи да активности у води представљају једну од најбољих активности јер покрећу цело тело. Пошто утичу на смањење густине костију, представљају одличну превенцију остеопорозе у постменопаузи код жена.

Осим тога пливање побољшава снагу и здравље кардиоваскуларног система.

Умањује ризике за настанак болести срца и плућа тако што позитивно утиче на снижавање повишеног крвног притиска и побољшава циркулацију.

Пливањем се јачају велики мишићи грудног коша, али и најважнији мишић - срце. Ова врста аеробне активности подстиче рад срца и функцију пумпања крви.

Амерички савез за здравље срца тврди да 30 минута пливања на дан код жена може смањити ризик од коронарних срчаних болести за 30 до 40 посто.

Сваки минут проведен у води је најбоља терапија коју човек може себи да приушти. Ако уз то вежбање иде и добро расположење, добро друштво, добар програм, онда је то пуна капа и треба што дуже истрајати у тој причи. У рекреативном вежбању је основно правило да све то радите за себе, а не за друге. То је добар начин да подигнете квалитет живота, истакао је Новак Пејчић, тренер пливања и акваробика.

Пола сата активности у води вреди као 45 минута вежбања на сувом.

Пливање је активност која најделотворније сагорева калорије – за пола сата лаганог пливања може да се сагори око 200 калорија, док за 30 минута краула може да се сагори 300 калорија.

Делфин стил најефикасније сагорева калорије – чак 450 калорија за исти временски период. 

Фото: pixabay.com

Уколико је вода у којој боравите термална или бањска, тада се благодети боравка у води увећавају. Зато немојте да остављате ову активност само за летњи период, уживајте у добробити боравка у води и у осталим годишњим добима.

Уколико нисте у могућности да одете до неке бање или спа центра – локални базен је сасвим добар избор. Имајте на уму да је корист увек многоструко већа од цене улазнице на базен.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.4849
Најновије вести