Расол, витаминска бомба, регулише пробаву, чува кости

Иако је купус сам по себи врло здрава и храњива намирница, процесом кисељења постаје још јачи савезник у чувању нашег организма од разних здравствених проблема.
kiseli kupus
Фото: Дневник (Филип Бакић)

 Приликом кисељења зеље из себе испушта текућину, а то занемарено благо у народу је познатије под називом – расол. Има оних који су одавно упознати с благодатима те течности,  a ово су пет разлога због чега бисте jе требали уврстити на свој јеловник.

 

1. ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА

Конзумирање расола посебно се препоручује током хладнијих месеци. Јесен и зима са собом доносе разне бактерије и вирусе који изазивају здравствене проблеме, а расол је препун материја које јачају наш имунитет. Витамин Ц, витамин Б, калцијум, магнезијум, гвожђе и цинк само су део богатства које се крије у овој течности.

 

2. РЕГУЛИСАЊЕ ПРОБАВЕ

Имате проблема са затвором црева? Решиће их чаша расола. Добре бактерије које настају у расолу приликом ферментације уносе баланс у цревну флору и одржавају је здравом.

 

3. ОЛАКШАНО МРШАВЉЕЊЕ

Расол је нискокалорична намирница, а истовремено садржи много влакана и витамина те делује као пробиотик, због чега се показује као одличан додатак прехрани приликом дијете. Довољно је заситан да може да замени један међуоброк те ефикасно редуцира нездраве масноће.

 

4. УБЛАЖАВАЊЕ МАМУРЛУКА

Ако сте случајно попили превише џин-тоника с пријатељицама, све нуспојаве забавног изласка ублажићете расолом. Он ће експресно надокнадити изгубљене електролите и помоћи у хидратацији организма.

 

5. ЈАЧАЊЕ КОСТИЈУ

Важну улогу у здрављу наших костију има витамин К2. Он активира протеине који помажу у апсорпцији калција, човеку неопходног минерала који храни кости. Управо се у расолу и киселом зељу налази витамин К2.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести