Симптоми омикрона слични прехлади: Умор, главобоља, цурење носа...

ЛОНДОН: Научници су позвали британску владу да ажурира листу симптома за ковид-19, након што су први подаци истраживања показали да су симптоме сличне прехлади најчешће особе с инфекцијом новог омикрон соја вируса.
k
Фото: Tanjug ( shutterstock.com/ CorinnaL, ilustracija)

Британски научници су спровели истраживање којим су желели да утврде колико се симптоми омикрона разликују од делта соја који је досад био доминантан, а подаци до којих је дошла компанија "Zoe and King's College", а објавио 16. децембра британски научни часопис "British Medical Journal", показали су да је највише људи заражених омикрон сојем корона вируса од симптома пријављивало цурење носа, главобољу, умор, кијање, бол у грлу и главобољу.

Анализа је спроведена путем апликације међу зараженим грађанима Лондона, због тога што је омиркон сој присутнији у престоници него у другим деловима Велике Британије.

На списку симптома које је објавила британска влада су и повишена температура, кашаљ, као и губитак чула мириса и укуса, што су били најчешћи симптоми прве варијанте корона вируса, а Тим Спектор, научник који је предводио истраживања омикрон соја, каже да је од британске владе тражио да се ажурира списак симптома још од појаве делта варијанте.

Поруке које су слали из владе нису биле довољно јасне. Мислим да већина људи препознаје симптоме налик симптомима прехладе. Ја бих том списку једноставно додао ''симптоми налик симптомима прехладе''. Морамо образовати људе, вратити се основама и рећи: ако имате симптоме прехладе, држите се даље од људи. Не треба да чекате класичне симптоме ковида, рекао је Спектор.

Он је нагласио и да је Велика Британија тренутно међународни изузетак у томе што не наводи симптоме сличне прехлади као вероватне показатеље ковид инфекције, напомињући да су амерички Центри за контролу и превенцију болести, Светска здравствена организација и европске земље попут Шпаније и Француске све ажурирале своје препоруке.

Већи ризик од реинфекције

Ризик од реинфекције омикрон сојом корона вируса пет пута је виши него од делте и та варијанта не показује знаке да је блажа него претходне, показује студија Империјал колеџа у Лондону.

Студија рађена на основу података британске агенције за здравствену безбедност и националне службе за јавно здравље, анализира резултате људе који су добили позитиван ПЦР тест у Енглеској у периоду између 29. новембра и 11. децембра.

Нисмо нашли доказе да омикрон изазива другачију тежину обољења од делте, каже се у студији мада се напомиње да су подаци о хоспитализацији ограничени, преноси Ројтерс.

Поредећи вакцинални статус, старосну доб, пол, националну припадност, асимптоматски статус, регион и узорке, омикрон се повезује са 5,4 пута вишим ризиком од реинфекције у поређењу с делта сојем, каже се у студији.

То указује да је заштита од реинфекције омикроном на основу прележане инфекције можда 19 одсто, наводи Империјал колеџ.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести