Терапија плутањем - Благотворно ресетовање

Када је амерички неуролог Џон Ц. Лили 1954. године покушавао да изучи шта се дешава са мозгом када се смање или потпуно пригуше наша чула тада је осмислио капсулу за плутање у којој  није могуће потонути због високе концентрације магнезијумове соли (МгСО4).
plutanje
Фото: Приватна архива

На тај начин се током плутања елиминишу сви спољашњи утицаји на наше тело и ум: звук, светло, мирис, тактилна чула и осећај гравитације. Лили је установио да када је човек у оваквој средини, мозак престаје да буде усредсређен на дражи које долазе из спољашњег света и почиње да буде усредсређен ка унутра и да такво стање изазива дубоку релаксацију. Управо о томе разговарамо с Новосађанином, апсолвентом медицине, Михајлом Шинковићем, власником једне овакве капсуле.

- Та дубока релаксација ума и тела, без осећаја за простор и време, благотворно утиче на наше психофизичко здравље у целини. Поређење с боравком у мајчином стомаку се намеће само по себи – плутали смо у плодовој води, чули смо куцање маминог срца, а сада чујемо само откуцаје свога срца док су остали звуци пригушени. Смањење стреса, детоксикација, бржи опоравак од повреда, ослобађање од хроничних болова – само су неки од бројних корисних учинака које плутање пружа. Људи дођу уморни, стресирани, а изађу освежени и насмејани.

Да ли ви имате искуство плутања?

- Ја плутам годинама, али сам имао прилику да упознам човека који плута 40 година – и верујте ми, види се по његовом миру, сталожености и позитивној енергији коју зрачи. Цитирао бих Ничеа који је рекао да „више има мудрости у нашем телу, него у свим филозофијама овог света заједно“. Можда је баш ово начин да елиминацијом спољашњих утицаја почнете да ослушкујете себе, јер сте у капсули сат и по сами са собом и то је добар тренутак да се коначно ресетујете.

Колико је безбедно?

- Плутање се обавља у затвореним капсулама или танковима испуњеним водом. Вода у танку је без хлора и у њој се налази висока концентрација од 35 процената Епсом соли која се другачије зове горка со или магнезијум сулфат, у којој је немогуће потонути и у којој се плута веома стабилно. Густина воде је толика да нема потребе, као на мору да телом балансирате и одржавате се на површини. Истакао бих и да је вода у танку плитка.

Да ли је вода и простор довољно хигијенски?

- Хигијенски стандарди су изузетно важни и зато су високи. У танку се налази 1.000 литара воде и 400 кг соли магнезијум сулфата. Квалитет воде се надзире свакодневно, као и у редовним месечним интервалима код сертификоване лабораторије. Након сваког плутања вода се аутоматски филтрира и током целе ноћи ван радног времена. Систем филтрације се састоји од четири механичка филтера, хемијског и УВ лампе. Простор у коме се налази танк се дезинфикује после сваког плутања. Сам салинитет од 35 посто обезбеђује средину у којој микроорганизми немају шансу да се развијају. Подсетио бих да је у Мртвом мору салинитет 27 процената и да се управо тако и зове, јер ништа не може да живи у њему.

Магнезијум је веома важан за многе процесе у телу. Колико овај раствор горке соли (магнезијум сулфата) може кожа да упије и да ли постоји могућност предозирања?

- Не постоји могућност предозирања, јер тело упије онолико колико му треба. Клиничка испитивања су показала да се горка со лако апсорбује кроз кожу, па су купке са овом соли, једноставан и идеалан начин њене примене. Магнезијум има бројне важне улоге у организму, укључујући регулацију преко 325 ензима, редукцију упалних процеса, помоћ у функцији мишића и нерава и превентиву код стврдњавања крвних судова. Сулфат побољшава апсорбцију хранљивих материја, уклања токсине и помаже код мигренских главобоља. Чудотворно дејство горке соли је познато стотинама година и за разлику од других соли, ова со има благотворно дејство на тело, ум и дух. Релаксација нервног система, лечење кожних проблема, отклањање болова у леђима, опуштање укочених мишића, зарастање рана, избацивање токсина из организма су само део многобројних позитивних ефеката на организам. Један од најједноставнијих и најпријатнијих начина за отклањање проблема везаних за стрес је просто потопити тело у раствор магнезијумове соли.

Док не пробате плутање тешко је објаснити тај осећај. Најчешће се дешава да имате утисак као да сте „ међу јавом и мед сном”. Као да будни сањате. Интересантно је напоменути да ово стање може да се постигне медитацијом или неким другим техникама, али тек после дуготрајног, вишегодишњег рада

Како се постиже ефекат сензорне депривације, односно утишавања чула?

- Осећај равнотеже се елиминише самим тим јер плутамо на површини воде без икаквог напора и не осећамо утицај гравитације на наше тело. У капсули после десетак минута боравка је потпуни мрак, па се на тај начин елиминише и чуло вида. У танку нема мириса. Док смо у води, уши су потопљене тако да је и чуло слуха неутралисано. Температура воде и ваздуха у танку је 35 степени Целзијуса баш као и температура наше коже, тако да нема ни температурне разлике коју осећамо на кожи па имамо утисак да се губи граница тела. Управо из тог разлога наш мозак ствара илузију да се налазимо у бестежинском стању.

Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Да ли бисте нам објаснили који се процеси догађају у телу док плутамо?

- Људски мозак функционише на 4 таласне дужине, а то су алфа, бета, делта и тета таласи. Алфа и бета фреквенције су повезане са мисаоним процесима и будним стањем, док су делта и тета повезане са подсвесним активностима и дубоким сном. Плутањем се за врло кратко време фреквенција мозга мења из алфа и бета таласа у тета мождане таласе. Након уласка у капсулу наш мозак у кратком временском периоду почиње да ради на смањеној фреквенцији коју сматрамо благотворном за наш целокупни организам. Да би плутање имало и овај ефекат потребно је провести 90 минута у танку, јер се управо тај процес дешава после пола сата након уласка у воду и плутања.

Шта се дешава ако се заспе током плутања?

- Густина воде је веома велика и није могуће потонути, нити се изврнути. Потпуно сте безбедни, јер је дубина свега 25 цм. Тело заузме за њега најприроднији положај, а то је с раширеним рукама изнад главе. То многе изненади, јер мисле да ће им руке утрнути, но, то се никада не дешава. Рамена и лопатице се приближе и то је веома растерећујући положај за вратни део кичме - сетите се само беба како спавају. Лице је увек ван воде. Најчешће се дешава да имате осећај као да сте „међу јавом и мед сном”. Као да будни сањате. Док не пробате плутање тешко је објаснити тај осећај. Интересантно је напоменути да ово стање може да се постигне медитацијом или неким другим техникама, али тек после дуготрајног, вишегодишњег рада. Сматра се да тибетански монаси могу медитацијом достићи овај ниво смањене мождане фреквенције, док се плутањем сваки пут долази у стање максималне релаксације, без посебног труда. Овај третман плутања одмара наше тело као 4 сата спавања!

Да ли постоје нежељена дејства за кога није ова врста терапије?

- Не постоје контраиндикације, али не би требало да долазе особе којима је запушен нос, просто неће осетити све позитивне ефекте и неће моћи потпуно да се опусте. Изузетно је важно рећи да се током плутања на потпуно природан начин снижава ниво хормона стреса кортизола и андреналина, смањује количина млечне киселине у нашим мишићима што је значајно спортистима после напорних тренинга. Са друге стране расту ендорфин и серотонин које називамо хормонима среће. Ови ефекти су од изузетног значаја за све друштвене категорије и старосне доби, а нарочито спортисте и труднице. Да, трудницама веома прија плутање, јер је „елиминисана” земљина тежа. Напоменуо бих да се ефекти осећају 7 до 10 дана после.

Које су све добробити плутања?

- Позитивни ефекти плутања су многобројни и још увек се истражују. Превасходно зависи од тога шта желимо да постигнемо, а могућности су неограничене. Осим наведених бенефита истакао бих да се: дубоком релаксацијом умањује се стрес, појачава концентрација, креативност и меморија, побољшава циркулација, подстиче детоксикација, смањује или уклања хроничан бол, а оснажује имунитет. Боље и мирније се спава.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести