Тестирање вакцине која лечи рак лимфних ћелија

Вакцина која је успешно излечила 97 oдсто тумора код мишева биће тестирана на људима с нижим степеном лимфома крајем ове године. Пацијенти ће добити вакцину која садржи два доказано сигурна лека неће имати потребу да примају хемотерапију. Нежељени ефекти су грозница и бол на месту убода игле.
vakcina,  izvor:pixabay
Фото: pixabay.com

Како преноси klix.ba, уместо да ствара дуготрајни имунитет, вакцина делује тако што активира имуни систем да напада тумор. Стручњаци очекују да ће та метода бити ефикасна код нижег степена лимфома(рак лимфних ћелија) који напада беле крвне ћелије и углавном реагује на лечење, јер га имуни систем често открије, за разлику од других форми болести као што је рак црева.

Вакцина ће бити тестирана кроз два истраживања, а у њима ће учествовати 35 пацијената с лимфомом. Сваки учесник ће примити ниску дозу радијације, као и две вакцине у периоду од шест седмица. Томе су претходила истраживања у којима су научници већ третирали два идентична тумора у различитим деловима организма миша. Један од тумора је третиран вакцином, што је довело до активације Т ћелија које узрокују одговор имуног система против страних супстанци као што су вируси. Други тумор нису третирали вакцином. Научници су установили да вакцина лечи бројне типове рака и да спречава повратак болести.

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести