У свету 3,9 милијарди људи пати од болести зуба

БЕОГРАД: Од болести зуба пати 3,9 милијарди људи широм света, а више од 40 одсто глобалне популације се бори с последицама нелеченог пропадања зуба, објавила је Светска дентална федерација. 
osmeh zubi
Фото: pixabay.com

Низ података који говоре о лошој хигијени зуба на глобалном нивоу федерација је изнела 20. марта поводом обележавања Светског дана посвећеног здрављу зуба.   

Износећи податке, Федерација између осталог пише да зубни каријес и даље представља здравствени проблем који је распрострањен у целом свету. 

Кварење зуба је последица деминерализације зубне глеђи услед појачаног лучења киселине у устима која настаје услед конзумирања шећера и других угљених хидрата које уносимо путем хране и пића. Управо зато се претерана конзумација шећера доводи у везу са зубним каријесом, пише у анализи Светске денталне федерације.  

Из Федерације поручују да “за разлику од угљених хидрата нискокалоријски заслађивачи се не разлажу уз помоћ бактерија у устима те нису узрочници каријеса и пропадања зуба”.

Замена шећера ниско-калоријским заслађивачима може да помогне да људи наставе да уживају у слатком укусу у оквиру исхране која неће оштетити здравље зуба. Европска управа за безбедност хране ЕФСА донела је закључак у истраживању из 2011. године у коме се истиче да заслађивачи одржавају минерализацију зуба тиме што умањују њихову деминерализацију када се конзумирају уместо шећера, наводи се у извештају Светске денталне федерације. 

Препорука Светске денталне федерације крећу се у оквирима уобичајне бриге о квалитету здравља. 

Како бисте свакодневно одржавали добре навике оралне хигијене, уз редовне контроле код стоматолога, потребно је да редовно перете зубе, храните се здраво и смањите унос шећера, а уместо њих користите ниско-калоријске заслађиваче, као и да се решите лоших навика попут пушења и конзумирања алкохола који такође утичу на пропадање зуба. Превенција, рана дијагностика и правовремено лечење помоћи ће да дуже одржите здраве зубе, пише у извештају Светске денталне федерације.

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести