Цикорија је врло здрава биљка која се већ вековима користи као природни лек.
Ублажава пробавне проблеме, укључујући жгаравицу, јер садржи инулин који је јак пробиотик.
Такође, снижава ниво лошег холестерола у крви, па самим тим смањује и ризик од настанка срчаних болести.
Има антиупална својства која делују на смањење болова код артритиса, а помаже и при мршављењу.
Ова је биљка и добар седатив, па се препоручује онима који имају проблема са спавањем.
Усто је одличан извор минерала и витамина, а садржи цинк, магнезијум, манган, калцијум, гвожђе, фолну киселину, калијум и витамине А, Б6, Ц, Е и К.
Као замена за кафу користи се корен цикорије, док су листови специјалитет у кухињама широм света, иако им је укус прилично горак.
Користи се у италијанској, шпанској, грчкој и турској кухињи. У Италији се највише користи као додатак тестенини, а у другим кухињама иде углавном уз месо.