Филмски фестивал Дунавско-панонске регије: Сомбор постаје Холивуд

СОМБОР: Следећи сан великог синеасте Ернеста Бошњака, намерног да од свог „Боер филм“ поред оне америчке створи нуклеус друге „фабрике снова“, Сомбор би од данас коначно требао да буде на путу да постане Холивуд.
sombor festival
Фото: Statua Ernesta Bošnjaka Dnevnik (M. Miljenović)

Наиме, у неколико простора у овом граду почиње „Породица Народа/Family of Nations ”, први филмски фестивал Дунавско-панонске регије. Прва идеја о настанку овог фестивала везује се за Оскаровца Џона Севиџа, који је са холивудским глумцем, пореклом Сомборцем, Лазаром Рајићем (алијас Лазар Роквуд ) на западу Бачке снимао филм „Повратак“, када је са овдашњом градоначелницом Душанком Голубовић званично и покренуо иницијативу о организовању филмског фестивала.

Филмови ће бити груписани у четири селекције, приказивани на три локације, а фестивал ће трајати шест дана. У главној, такмичарској селекцији биће седам филмова: „Едерлези рисинг (Србија), „Comic Sans (Хрватска), „Безбожна омладина” (Jugend ohne Gott, Немачка), „Жаба (Босна и Херцеговина), „Један дан (Egy nap, Мађарска), „Границе, кише” (Босна и Херцеговина) и „Породица” (Пророца, Румунија/Француска). Филмови из такмичарске селекције биће приказивани у Народном позоришту Сомбор, а улазнице за пројекције коштају 300 динара.


Тишина око Лордана

Својевремено је било најављено да ће фестивал у атријуму сомборске Градске куће отворити антиратни филм Лордана Зафрановића, који је уз ангажман глумаца овдашњег Народног позоришта требао овде бити снимљен по роману Душана Савића „Порајмос“.

Реконструкција атријума још није завршена, док се о судбини Зафрановићевог филма ништа не зна, сем да није пала ни прва клапа.


Почетак фестивала обележиће отварање изложбе „Светски филм на француском плакату”, које ће бити уприличено у Фоајеу Народног позоришта Сомбор вечерас у 19.30 часова. Поставка је сачињена од четрдесет оригиналних филмских плаката, чији аутори су најзначајнији француски илустратори, као што су Фолон, Манара, Тарди, Пелаер, Фераци, Бласон и други. Ова значајна колекција представља кинематографију Француске, Италије, Шпаније, Русије, Јапана, Америке, те филмове моћних редитеља као што су Фелини, Куросава и Линч, као и југословенских редитеља Булајића и Петровића. Она такође представља и глумачке иконе - Белмонда, Бартона, Де Нира, Мерилин Монро, Yејмса Дина...

Карте за главну селекцију продају се на билетарници Народног позоришта Сомбор, сваког радног дана од 10 до 12 и од 18 до 20 часова. Улазнице за Студентску селекцију, као и за селекције „Core diplomatuqum ” (избор акредитованих дипломатских представника страних земаља у Београду) и „Кад би Сомбор био Холивуд” (филмови који су у било каквој вези са Сомбором) су бесплатне. Осим на великој сцени Народног позоришта, филмови ће бити приказивани у на малој сцени Студио 99, те у сали Културног центра „Лаза Костић” на Венцу војводе Радомира Путника 2 (бивши Дом омладине).

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести