Стотине хиљада људи на улицама Каталоније

БАРСЕЛОНА: Стотине хиљада каталонских сепаратиста окупило се данас на улицама те покрајине, тражећи независност од Шпаније и ослобођење високорангираних званичника из затвора.
d
Фото: EPA-EFE ALEJANDRO GARCIA

Званични слоган протеста гласи "Направимо Каталонску Републику", а демонстранти су заћутали у 17:14 часова, као сећање на 1714. годину када је Барселона пала под налетом шпанских снага, преноси АП.

Окупљени су викали "независност" и "слобода", а демонстранти су оборили и огромну карту краља, што АП тумачи као одбијање шпанске монархије.

Полиција Барселоне проценила је да је око милион људи учестовало, а организатори су саопштили да се око 470.000 људи пријавило за скуп путем интернета.

Протест је организован готово годину дана након одржавања референдума о сецесији Каталоније од Шпаније, пренео је АП.

Од тада, каталонски лидери и активисти који су организовали референдум или чекају суђења у затвору или су побегли из земље.

Каталонски председник Квим Тора који је дошао на власт након што су сецесионисти победили на регионалним изборима, жели да се шпанска влада сагласи са организовањем обавезујућег референдума, навела је америчка новинска агенција.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести