Цех нерадне недеље у Италији - 50.000 отказа у трговинама

РИМ: Италијански трговачки ланци проценили су да ће морати да отпусте десетине хиљада запослених ако влада остане при предлогу забране рада недељом.
rim soping
Фото: pixabay.com

Франческо Пуљезе, извршни директор трговачког ланца Конад, изјавио је за британски  Гардијан да ће забрана резултирати са 40.000 до 50.000 отказа. Истовремено ће ојачати интернет куповину, што ће се негативно одразити и на велике и мале трговце, преноси Пословни дневник. 

Процењује се да недељом купује око 19,5 милиона Италијана, и тај дан је други најуноснији у седмици. Садашње законско решење дозвољава трговцима самостално одређивање радног времена недељом, овисно о потражњи.

Забрањивање рада недељом у време када свет иде у другом смеру је смешно. Увек ме брине када држава почне да говори када треба куповати, додао је Пуљезе. 

Идеју промене регулативе везане за рад трговаца недељом изнео је заменик премијера Луиђи ди Мајо. Рекао је да ће влада увести до краја године мере које ограничавају радно време у великим трговачким центрима. Мотив тог потеза је заштита породичних вредности.

Либерализацију рада недељом је 2012. године увела влада Марија Монтија како би ојачала економски раст. Измене су уведене упркос притиску католичке цркве, синдиката и удружења малих трговаца. 

Стручњаци за радно право упозоравају на штетне последице новог владиног предлога. Стопа незапослености у јулу пала је на 10,4 посто, највише због раста запошљавања на одређено време.

Откако је коалициона влада десничарске Лиге и популистичког Покрета “пет звездица” преузела власт почетком јуна изгубљено је 90.000 радних места с уговорима на неодређено време, показују подаци статистичког завода, Истат.

Марко Мараца, професор на римском универзитету Луис, упозорава да већина уговора о раду на неодређено у трговини подразумева рад недељом, за шта су запослени више плаћени.

Та ће мера утицати на висину плата, као и број запослених само преко викенда, наглашава Мараца.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести