ЕП изгласао почетак казнене процедуре Мађарској

СТРАЗБУР: Европски парламент изгласао је данас почетак казнене процедуре Мађарској због континуираног кршења демократских закона.
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

Са 448 гласова за, 197 против и 48 суздржаних резолуција је усвојена на пленарној седници парламента у Стразбуру.

Ово је други пут да ЕП покреће Члан 7. Против Мађаске је покренут због озбиљног кршења ЕУ вредности, а раније је то било против Пољске.

Ова одредба Уговора о ЕУ подразумева суспензију одређених права земље чланице укључујући и забрану права гласа у ЕУ институцијама.

Посланици су резолуцију о покретању процедуре против Мађарске усвојили великом већином гласова након жестоке дебате и између различитих фракција Европског парламента и унутрашњих подела међу члановима највеће Европске народне партије којој припада странка мађарског премијера Виктора Орбана.

Ова процедура предвиђена је тзв. Уставом ЕУ у случају да нека од чланица озбиљно крши основне вредности ЕУ као што су владавина права, демократија, људска права и достојанство, слобода и право мањина.

Покретање Члана 7 подразумева између осталог суспензију ЕУ финансијских трансфера одређене чланице, али и могуће привремено укидање гласа те земље у ЕУ институцијама. 

После усвајања у Европском парламненту одлука о суспензији Мађарске наћиће се пред Европским саветом на гласању.

Мађарска ће у случају коначне потврде кршења ЕУ принципа и увођења санкција од ЕУ и даље бити у дужности да поштује обавезе које проистичу из чланства у ЕУ. 

Одлука о укидању процедуре против земље чланице на основу Члана 7 такође се доноси у Европском савету при ћему је потребно да то подржи већина, а не све земље чланице.

Покретање Члана 7 је до сада је било једно у случају Пољске и то због спроведених реформи за које је Европска комисија оценила да подривају независности правосуђа. 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести