Бесплатан упис за децу и младе у библиотеци у Карловцима

Карловачки малишани и млади до 25 година имају прилику да се до 28. фебруара бесплатно учлане у Библиотеку „Бранко Радичевић”. За упис деце потребна је од докумената здравствена књижица, а млади треба да понесу личну карту.
1
Фото: Dnevnik.rs

Бесплатан упис од 5. до 28. фебруара дар је новосадске Градске библиотеке, у чијем саставу ради и огранак „Бранко Радичевић” у Сремским Карловцима, а као повод послужило је то што је Нови Сад ове године званично понео титулу Европске престонице младих.

Дугогодишња библиотекарка Сузана Сигети каже да се нада да ће бесплатно учлањење допринети да се број чланова повећа, будући да се из године у годину бележи пад.

– У јануару се учланило само 50 суграђана, што је испод просека и мање него лане у исто време – каже Сузана Сигети. – Прошлу годину смо завршили са 650 уписаних, што је изузетно мали број. Трећину више чланова бибилотека је имала 2012. годиле, тачније 900, или око десет одсто укупног броја становника. Од тада се бележи пад чији узрок је тешко утврдити.

Сузана Сигети каже да се у Карловцима највише читало 1999. године. По њеним претпоставкама, због НАТО бомбардовања многи нису радили и окренули су се читању и писаној речи па је зато те године број чланова био и највећи.

Обавештења о бесплатном упису однела је у Основну школу „23. октобар” , Карловачку гимназији у Богословију „Свети Арсеније” не би ли подстакла ученике да искористе ту погодност и учлане се.


Представљање збирке Владимира Рапченка

Књига поезије „У додиру са речима” карловачког песника Владимира Рапченка биће представљена у четвртак, 14. фебруара, од 19 сати у библиотеци „Бранко Радичевић”. О делу ће говорити др Жарко Димић и Мирко Димић, а стихове казивати глумица Гордана Ђурђевић Димић. У мизичком делу програма наступиће млада флаутисткиња Василија Петровић.


Библиотека „Бранко Радичевић”, као и матична у Новом Саду, место је не само где станује лепа писана реч већ и где се одржавају многобројни програми из културе, али и других области. Последње, предавање посвећено дојењу у сарадњи с Домом здравља „Нови Сад”, одржано је почетком децембра, а ускоро креће нови циклус промоција и изложби. Од 1. јуна 2015. године библиотека је, захваљујући локалној самоуправи, пресељена у нови простор, који је вишеструко већи него доскорашњи у Улици карловачких ђака и пружа боље услове, како за чување књига, тако и за читаоничку делатност. Поседује више од 23.500 књига.

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести