БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Чаролија на Бегечкој јами

Акција „Дневника”, Новосадске телевизије и Колор прес групе
е
Фото: Приватна архива

Акција „Дневника”, Новосадске телевизије и Колор прес групеПространа башта породице Предојевић улепшава простор Бегечке јаме. Како каже домаћин Живојин, његова жена носи највеће заслуге за рајски изглед, а и он је, још као мали, давних педесетих година прошлог века добио диплому из хортикулутуре, те је припомогао уређењу. Дуго времена је био у Швајцарској, а тамо је видео многе лепоте цветних украшавања, пошто тамо чак и прозори стамбених зграда имају цветне форме које дају елегантан изглед, те је тако љубав према животу и аранжирању пренео у своју башту.

Фото: Приватна архива

- Последњих шест година аранжирамо, уређујемо и допуњујемо башту на Бегечкој јами. Мора се одвојити неки динарчић, зарад лепоте и уживања, када већ нити пијем нити пушим – искрен је Живојин Предојевић. – Иначе живимо у Футогу и ту имамо лепу башту, али је ова година доста кишна, те нам ту цвеће није лепо успело ове године. Зато је на јами баш права цветна и шаренолика башта јер том цвећу прија више воде.

Од цветних форми присутне су разне врсте ружа, мушкатли, али и перена, које одлично подносе поплавне услове. Такође, двориште улепшавају кале, лаванде и цветнице розикасте боје које предњаче у жардињери направљеној од камена и цигли, пресвученој зеленим тепихом мекане траве. У средини поносно стоји бунар, који је током једне поплаве био померен у страну, али је штета убрзо санирана.

Фото: Приватна архива

- Посебна је врста жутог вишегодишњег цвећа, за које нисам сигуран како се зове, али је код њега интересантно што кад процвета, док је сунца, његов цвет не нестаје тамо до септембра – објашњава нам наш саговорник. – Зато краси централни део врта, заједно са црним патуљастим дудом. Од дрвенастих форми, присутни су украсни брест и крушка, а ту су и неке друге дрвенасте форме, које су већ деценијама присутне. Један део баште краси нам и винова лоза.

Осим биљних врста, башти породице Предојевић посебну узбудљивост дају стари предмети, који су, може се рећи, рециклирани и претворени у друге намене. Тако стари бицикл забетониран стоји прислоњен уз дрво, освежен у црвену и жуту боју, украшен саксијама које носе мушкатле црвене боје. Домаћин прича да је то стари дечји бицикл, састављен од два и има изглед приколице. Ту су поставили стари лавор, али и лонац који више не употребљавају, удахнувши му живот биљним врстама. Уз кућу су поређани бакрачи и старе посуде за млеко, који имитирају саксије и носе тек посађене патуљсте руже, за које Живојин каже да су се баш лепо примиле.

- Највише пажње буди муљача за грожђе, која је украшена саксијама црвених мушкатли – искрено ће домаћин, додавши да сви који виде ово ремек дело радознало се заустављају да погледају из близине шта у ствари та конструкција представља. Осим цвећа, украшена је и украсима рибљих форми, док на врху поносно стоји петао.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести