Блоксток обележио 20 година постојања (фото)

Иако је званична сатница отварања “Блоксток”- а била у 17 часова, у Железничком парку се пар сати пре почетка окупило неколико стотина људи, жељно ишчекујући популарни музички догађај.
Blokstok/S. Susnjevic
Фото: С. Шушњевоћ/Блоксток

Већ после 19, та бројка је скочила на преко 1.000 посетилаца, који су уживали у првим свиркама.  Да су овакви догађаји популарни међу различитим генерацијама, доказ је присутност великог броја деце различитих узраста, од оних најмлађих у колицима, па до основаца, који су весело трчкали и ђускали у ритму гитаре, док су се старији суграђани, уз хладно пиво у хладовини сенке дрвећа присећали неких старих времена.

“Блоксток” или, како га већина и даље назива, “Блок Рок Фест” у Железничком парку, вечерас је обележио 20 година.

Фото: Blokstok/S. Susnjevic

Вероватно је једини фестивал који у нашем граду траје, а уживање у музици и атмосфери плаћа се само љубављу и добром вољом, самим тим је бар пола речено.

Фото: Blokstok/S. Susnjevic

- Мало је вероватно да у један парк дође 10.000 људи – под утиском је један од организатора тридесетчетворогодишњи Дане Баста. – Како смо се и надали, атмосфера је била врхунска.

Фото: Blokstok/S. Susnjevic

Јубилеј који овај фестивал бележи, осим свежих утисака, прави је повод за евоцирање успомена. Дане Баста је, као и неколицина организатора, одрастао у Блоку.

Фото: Blokstok/S. Susnjevic

- Слушао сам приче старијих, Блок је увек важио за једно рокерско место – сећа се он. – Ту су се скупљали градски рокери, возили су се први мотори у Новом Саду и некако су та бајкерска субкултура и рокенрол везани за Блок. Почели су буквално са транзисторима, правили су котлиће и слушали добру музику. То је постајало све масовније и временом захтевало да се из краја међу зградама премести у парк, када је почела и озбиљнија организација.

Фото: Blokstok/S. Susnjevic

Значај “Блоксток” фестивала свакако је препознао и Град, те манифестација има несебичну подршку Градске управе за културу, а од прошле године и организације “Омладинска престоница Европе – Нови Сад 2019” (ОПЕНС), због чега је јасно да су и младе снаге више него добродошле у стари добри Блок. Доживео је и паузу од 2010. до 2015. године.

- Испоставило се да је неколицина нас у неко доба отишла из Блока, основали смо породице, међутим, вратили смо се и схватили да смо ми заправо одрастали на правим вредностима и да је тако нешто потребно и нашој деци, односно генерацијама које долазе. Требало је склонити их од кича и шунда које нуде популарне ТВ станице и ето нас опет у Блоку и на “Блоксток” фестивалу. Мислим да полако успевамо. У Блоку се дефинитивно не слуша Цеца, не гледају се “Парови”...

Фото: Blokstok/S. Susnjevic

Блок је, иначе, део града пун зеленила, клупа и данас, за једно урбано насеље, превазиђених традиција. Једини је део града који обележава своју славу (Ђурђевдан), и уз амосферу комшијског дужења, ова средина више подсећа на сеоску.

Фото: Blokstok/S. Susnjevic

Прошле године започело је снимање филма о „Блоксток“ фестивалу, а недавно су реализовани и завршни кадрови. Биће приказан током ове године, само се чека права прилика која ће окупити велики број посетилаца, достојна и слична причи самог Блока.

Б. Павковић

EUR/RSD 118.0471
Најновије вести