Доситејева стипендија за 469 најбољих новосадских студената

Доделом 469 стипендија студентима Универзитета у Новом Саду, отпочела је Академска недеља у Србији коју организују Фонд за младе талнте и Министарство омладине и спорта.
Akademska nedelja 12
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Заједно са новосадским студентима, у Србији ће бити награђено такозваном Достијевом стипендијом преко 1.500 студената, а они ће бити стипендиарани са око 483 милиона динара.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са председником Фонда и министром Вањом Удовичићем, уручио је данас стипендије и плакете најбољима са Универзитета у Новом Саду, на платоу код сата на Петроварадинској тврђави. 

- Честитам сјајним студентима, њиховим породицама и професорима. Желим да их замолим да остану у Србији, у својим градовима. Треба нам њихова памет да би Србија била боља. Ако и оду у инстранство на специјализацију, нека се врате у своју отаџбину, јер немају одговорност само према себи, већ и према свом народу. Данас је свет егоцентричан, али ја верујем да сви имамо обавезу према својим заједницама и треба да функционишемо као велика породица. Надам се да међу овим младим људима постоји таква воља. И, како је то велики Доситеј рекао - Књиге браћо књиге, а не звона и прапорци – нагласио је градоначелник Вучевић.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Према речима министра Удовичића број студента којима се додељују стипендије сваке године буде већи за око педесет. Он је истакао и да је заједнички циљ извршне и локалне власти да обезбеди још више стипендија за даровите студенте.
 

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

- Овом манифестацијом желимо да пошаљемо јасну поруку целом друштву да се труд, рад и одрицање увек исплате. Ако верујете у своје идеале и своје снове, можете бити најбољи међу најбољима - поручио је министар омладине и спорта, додавши да ће идуће године висина стипендије бити подигнута на 33 хиљаде динара месечно, уместо досадашњих 30.

Истакавши важност одржавања тренда раста броја стипендиста, Удовичић се захвалио најбољим студентима, али и њиховим предавачима и факултетима, уз поруку да је изузетно важно да управо најбољи међу најбољима остану у Србији и своју будућност граде у својим локалним заједницама.
 

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

 Доситејева стипендија додељује се најбољим домаћим студентима од 2008. године, а до сада је додељено преко 3.300 таквих стипендија у износу од готово милијарду динара.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)
 Вучевић на Инстаграму: Међу вама видим носиоце привредног и економског раста наше Србије

„Ја међу вама видим носиоце привредног и економског раста наше Србије. И видим да јој је будућност загарантована јер је остављамо најбољима – а то сте ви!“, написао је градоначелник Милош Вучевић, поводом доделе стипендија најбољим студентима, на Инстаграм профилу.

„Наша обавеза као државе, као града, обавеза нас одговорних политичара је да учинимо све, па и више од свега, да овде имате најбоље услове за рад и напредак, за стицање нових знања .. да ваш дом буде овде, где су вам родитељи и пријатељи, а да вам врата целог света буду отворена за проширење и стицање нових знања .. Да одлазите, побеђуjете, и враћате се у своју домовину! Јер нигде није као овде. И зато желим да се овде виђамо и наредних година.
И то мој сан. Сан градоначелника Новог Сада, града којег сте учинили феноменалним, града због којег се боре највеће светске компаније, јер сви хоће овде да дођу баш због вас ... Зато је мој сан да никада више ни једном од вас диплома не буде шанса за бег заувек, већ само прилика да имате где да радите, да имате најбоље услове, да будете најбоље плаћени, да можете да оснујете породице и да живите лепо, и да уживате у својој земљи. Да будете своји на своме.
Незнање је највећи непријатељ данашњице. Захваљујући вама, у Србији тај непријатељ нема никакве шансе!
И као кроз историју, као сваки пут када су својој земљи прискакали у помоћ њени најпаметнији, најмудрији и најоданији, тако је и данас. Тако смо побеђивали и у години када је свет падао на колена због корона вируса, тако ћемо побеђивати и у сви годинама које долазе, у годинама у којима се боримо да будемо бржи од нових изазова, и глобалних промена .. Марљив рад и знање су најјаче оружје у тој борби!
Желим да вам честитам на свему што радите, на феноменалним оценама и фантастичном знању које имате, и на непоколебљивој жељи и труду да будете још бољи! Велико хвала вашим родитељима који су вас ишколовали и од вас направили честите људе.
Ви сте понос Новог Сада!“, написао је Вучевић.

Фото: Инстаграм
EUR/RSD 117.5629
Најновије вести