ДВОДНЕВНИ ФЕСТИВАЛ Кинеска четврт у знаку пива

Осамнаест малих занатских пивара представило се на 5+1 Новосадском фестивалу занатског пива, који траје и данас у СКЦНС „Фабрика” и клубу „Тхе Љуартер”.
zanatskoPivo
Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

Како каже организатор Здравко Вулин, пре четири године, кад је Фестивал започео живот, неки од садашњих излагача први пут су баш на овом месту пробали занатско пиво и након тога покренули производњу. За то кратко време на тржишту се појавило више од 30 нових крафт пивара, тако да је манифестација, најпре замишљена да се одржава једном годишње, почела да окупља људе и у пролећном и у јесењем периоду, а судећи по свему, мораће проширити и концепт и простор.

– Поред већ познатих излагача, три су премијерно овде: „Пивџан” из Грачанице, „Табубу” из Бачке Паланке и „Патуљак” из Суботице – рекао је Здравко Вулин. – Наши пријатељи кућни пивари осмислили су неколико сјајних предавања о томе како започети посао и кување занатског пива. Посетиоци могу погледати изложбу једног од највећих српских колекционара пивских етикета. Будући да имамо добру регионалну сарадњу, представљамо и фестивале у Осијеку и Медулину, али имамо и промоцију два пива из Истре.

Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

Иван Мијајловић из земунске пиваре „Корс” испричао нам је да их је Нови Сад врло лепо дочекао кад су се 2015. представили с првим скуваним пивом.

– Сада имамо већ 15 врста и извозимо у пет земаља – додао је Мијајловић. – Купци највише траже специјале, да мирише, да има другачији укус, „афтер тасте”, мирис, неке занимљивости. Пратимо трендове па правимо пива с аромом малине, јагоде и осталих намирница које потичу одавде. У пиварству нема граница. Немци су недавно, на пример, хтели да укажу на глобални проблем, а то је недостатак пијаће воде, па су правили пиво од кишнице, која је мекана. Ми смо, рецимо, употребили лактобактерију из сјеничког сира, извучену у лабораторији. Обично направимо 20-30 литара, скупимо екипу другара и тестирамо.

Драгољуб Митровић каже да је београдски „Блацк туртле” годинама препознатљив по пиву с боровницом и јагодом, а сада обогаћен новом врстом с лаганим укусом зелене јабуке, коју су назвали „михољско лето”.

– Идеја да се тиме бавимо рођена је пре 20 година, а почели смо производњу пре деценије, с малим закашњењем у односу на свет – надовезао се Митровић. – Пут је био трновит јер није било ваљаног закона нити инспекције, што значи да смо били буквално пионири малог пиварства.

Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

Почетна експанзија довела је ту привредну грану до четири одсто укупног пиварског тржишта, што значи да и те како има простора да расте, а то потврђују и трендови у свету и заинтересованост наших људи, који из неочекиваних занимања прелазе у ту браншу.

Синоћ су посетиоци могли да слушају свирку клупских бендова „Антидепресив” и „Night train”, док вечерас наступају „Бранимир и непријатељи”, али и „Милаћопезо”, после низа година у пуном саставу, те бројни ди-џејеви. 

С. Милачић

Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести