Фестивал народних ношњи Бисерна грана од 3. до 6. октобра

НОВИ САД: Међународни фестивал народних ношњи, накита и оглавља „Бисерна грана”, 12. по реду, у организацији Културног центра „Младост“ Футог, биће одржан од 3. до 6. октобра, саопштено је на промоцији програма манифестације на Тргу слободе, где су том приликом отворене две изложбе – „Да се сликујемо“ и изложба фотографија с претходних фестивала „Бисерна грана“.
d
Фото: Dnevnik.rs

Као и сваке године, централни догађај је ревија народних ношњи, која ће бити уприличена у суботу, 5. октобра, од 19.30 часова у Српском народном позоришту, у оквиру које сакупљачи и радионице за израду, културно-уметничка друштва и појединци приказују оно што имају у својој колекцији.

За ову годину специфично је то да ће Ревија имати три сегмента, објаснио је организатор фестивала Милан Степанов.

Први се односи, додао је, на народне ношње Срба и свих националних заједница које живе на територији Војводине и Србије, други обухвата ношње из региона и иностранства, а трећи сегмент је промоција пројекта „Make it New“, коју је Културни центар, као носилац, под покровитељством „Креативне Европе“, реализовао током претходних 18 месеци, а у оквиру којег су представљене потпуно нове народне ношње, прављене традиционалним методама од природних материјала.

Долазе нам гости из Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Мађарске, Словачке и Турске, најавио је Степанов.

Централној ревији претходиће концерт певачких група „Звизде” из Загреба и Културно-уметничког друштва „Ђоко Павловић” из Београда у петак, 4. октобра, од 20 часова у Културној станици „Еђшег”.

Сви програми су бесплатни, али потребно је улазнице преузети на благајни Српског народног позоришта. Пријем за све учеснике фестивала биће уприличен у суботу, 5. октобра, у 16 часова у Свечаној сали Градске куће, након чега ће, од 16.30, уследити дефиле учесника од Трга слободе до Дунавског парка.

Такве манифестације су значајне пре свега, због тога што је народна ношња, као материјална баштина, веома важна за неговање националног идентитета, истакао је Степанов.

Како је додао, кроз њу се може видети посебност сваког народа, као и узајамна повезаност народа који живе на једном простору, као што је, рецимо, случај с Војводином.

Материјалне баштине препознаје и Европа јер је 2018. година, када смо почели да реализујемо пројекат „Make it New”, проглашена за Годину културног наслеђа. То заједничко европско наслеђе земаља које учествују у пројекту је нешто што нас квалификује да у сличним пројектима учествујемо и даље, а веома је важно и то што, негујући фолклор, наши чланови фолклорних ансамбала знају да он није само игра и песма него у великој мери и оно што се носи, односно народна ношња, поручио је Степанов.

Међународни фестивал народних ношњи, накита и оглавља „Бисерна грана” одржава се под покровитељством Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести