Гаражу у Шафариковој пројектоваће фирма ДБА

Јавну гаражу у Шафариковој улици пројектоваће ДБА ДОО Нови Сад. Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције с том фирмом, као носиоцем посла, потписала је уговор вредан готово 15 милиона динара.
y
Фото: Dnevnik.rs

Поменуто предузеће имаће 180 календарских дана да заврши техничку документацију, заједно новосадским „АГ-УНС Архитектонскограђевинским институтом”, геодетским бироом „НС геодет” и београдским фирмама „Хоме план“ и ТВИ.

О изградњи јавне гараже говори се неколико година, а то је предвиђено и Планом детаљне регулације блокова између улица Шафарикове, Јеврејске и Успенске, али је пројекто­вање одлагано због нерешених имовинскоправних односа. Имајући у виду недавно склопљени уговор, може се закључити да је то питање решено или је бар при крају, а Одлуком о програму уређивања грађевинског земљишта за 2018. годину планиран је и новац за то.

Предвиђено је да гаража буде на месту дотрајалих објеката и аутобуској окретници, која ће бити измештена, и то на површини од око 2.100 квадратних метара. Осим регулационог плана, за пројектовање објекта за паркирање моторних возила обавезујуће је и победничко решење архитектонско-урбанистичког конкурса из 2008. године, по којем је изграђен и хотел „Центар”. Нова гаража требало би да има пет до шест корисних етажа (По/Су+П+4), с по 70 паркинга, односно укупно од 350 до 400 места на око 9.500 квадраних метара бруто површине.

Улази су предвиђени из Шафарикове и Улице Павла Папа, а интересантно је да су урбанисти оставили могућност да раван кров гараже буде уређен као кровни врт, као и да ту евентуално буду смештени спортски терени, међутим, то у тендерској документацији за пројектовање није прецизирано.

Осим у Шафариковој улици, Град планира и изградњу подземне јавне гараже код Бановине, међутим, тендер за пројектовање тог објекта је обустављен јер једина пристигла понуда, због неисправне документације, није била прихватљива.

У плану и подземни пролаз

Осим јавне гараже, на месту дотрајалих објеката и аутобуској окретници, Планом детаљне регулације блокова између улица Шафарикове, Јеврејске и Успенске до хотела „Центар” требало би да се гради троспратни или четвороспратни пословни објекат, а на углу Успенске и Јеврејске улице предвиђен је и подземни пешачко-бициклистички пролаз, чија би изградња требало да повећа безбедност пешака, као и капацитет и пропусну моћ раскрснице Јеврејске и Успенске улице и Булевара Михајла Пупина.

        Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести