"Интерфест" на прослави пунолетства окупио љубитеље божје капљице

НОВИ САД: Међународни фестивал вина “Интерфест” завршава се данас у поноћ, а посетиоци су у прилици да дегустирају одлична, награђивана, врхунска вина.
i
Фото: Dnevnik.rs

Поред вина из Србије, Мађарске, Црне Горе, Хрватске, Словеније и БиХ, у понуди су квалитетне ракије, домаћи виски и разни ликери, као и интересантна гастрономска понуда: кулен, сир и војвођански колачи, мед и пецива.

- Ове године смо прихватили 90 излагача, што је леп број за наше пунолетство. Има их доста из ширег региона, а првенствено су са нама винарије из Војводине – појаснила је Јадранка Бељан Балабан.

Током 18 година трајања фестивала, приметно је како мале породичне винарије израстају у велике.

- Без обзира на то да ли сте мала породична винарија или велика, важно је да људи препознају етикету и сада је то постало веома битно. Пре 18 година, посетиоци нису толико обраћали пажњу на етикету, боцу ... Тада их и није било много. Сада је све битно, како квалитет вина, тако и паковање, али и прича које прати саму винарију– каже Бељан Балабан.

Фото: Dnevnik.rs

На наше питање с којим вином треба почети дегустацију на “Интерфесту”, а са којим завршити, она каже да када људи воле вино, најбоље и знају шта желе пити, и од чега желе да почну и с чим да заврше. Ипак, треба имати меру, а почетницима ваља пружити мали путоказ.

- Овде је, заправо, добра прилика за оне који су на почетку истраживања, да навикну непца на различите укусе вина. Основна винска препорука је да се крене од: белих лаганих вина, преко розеа до црвених, оних која дуже одлежавају и да се заврши са дезертним - саветује наша саговорница.

“Интерфест” је одржан и прошле године, додуше због епидемије у мањем издању и обједињен са “Укусима Војводине” на Рибарском острву. 

Овогодишњи фестивал прати и музички програм, а вечерас наступају Милица Дудић Поњевић и “Банда дрвена”.

Улаз је бесплатан, а чаше и ваучере могуће је купити на  фестивалу.

С. Аничић Илић

Фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести