У Доситејевој школи деца кроз радионице учила о екологији

НОВИ САД: У оквиру међународне еколошке манифестације „EUGreenWeek” су у ОШ „Доситеј Обрадовић” биле организоване интерактивне радионице за предшколце и ученике основношколског узраста.
deca ekologija
Фото: Dnevnik (V. Fifa)

Теме су биле разноврсне, од воде и рециклаже до управљања отпадом и свеобухватног утицаја који те активности умају на климатске промене.

Не могу а да не приметим колико деца у ствари имају више сазнања и више брину о животној средини него што ми заправо мислимо, тако да кроз оваква дружења и они нас уче неким стварима, казала је чланица Савета месне заједнице Салајка Сара Новаковић.

Надам се, додала је, да ће тако бити и у будућности јер ова манифестација и има циљ да се побољша дечје схватање екологије пошто ће они сутра израсти у људе и на њима природа остаје.

Према њеним речима, еколошка манифестација је и ове године прихваћена од Европске уније, а између осталог су и званични партнер најважније еколошке манифестације Директората за заштиту животне средине Еврпске уније. Ове године дешавања „Зелене недеље” трају од 13. до 17. маја, а  манифестација је изабрана да буде представљена и на званичном сајту „EUGreenWeek” (www.eugreenweek.eu).

Фото: Dnevnik (V. Fifa)

Суштина и циљ манифестације су подизање свести деце о важности и значају очувања животне средине и природе, рекла је Сара Новаковић.

Програм се, додала је, састоји из низа интерактивних радионица на тему воде, биодиверзитета, управљања отпадом и њиховог утицаја на климатске промене. У понедељак је у ОШ „Вук Караџић” била изведена еколошка представа која је иначе и награђена, а у ОШ „Доситеј Обрадовић” деца, између осталог, састављају и еколошки квиз. У петак ће бити радионице у ОШ „Јожеф Атила” и организовано је прављење лутака од еколошких материјала.

По њеним речима, деца ће кроз радионице учити о води, особинама воде, кроз практичне експерименте биће приказано како се топи лед. Затим ће учити о новим начинама рециклаже, новим материјалима који иду у процес рециклаже.

Фото: Dnevnik (V. Fifa)

У данашњим активностима предвиђено је било и озелењавање простора, које, нажалост није било могуће урадити због лоших временских услова. Осим та три дана, у уторак и четвртак су организоване посете Покрајинском заводу за заштиту природе, који је, иначе, пријатељ манифестације. Учешће је отвореног типа и добродошла су сва новосадска деца.

Свидело ми се како се ради пречишћавање воде, и то на два начина: физички и хемијски, каже ученица петог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић” Јана Маринковић.

Кроз практичне примере, додала је, деца могу да науче различите ствари, па сам тако ја дошла до закључка да се физички начин пречишћавања ради помоћу филтера, активног угља, песка и шљунка, док се хемијски начин ради помоћу разних хемијских супстанци.

Фото: Dnevnik (V. Fifa)

Свесна сам тога да ми имамо једну планету и морамо да је чувамо јер не постоји друга која би је заменила. Са својом породицом редовно практикујем еколошке навике па тако, када идемо у природу, обавезно купимо смеће које остане иза нас, али и оно које затекнемо на том месту, казала је Јана Маринковић.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести