Лугоња: Рационално пословање Паркинг сервиса дало резултате

Политика ЈКП „Паркинг сервис“ Нови Сад пре свега је политика одговорног вођења Предузећа и рационална потрошња на свим нивоима. У претходној години до изражаја су дошли резултати домаћинског односа према послу, а то је једини могући рецепт за успех, каже директор ЈКП „Паркинг сервис“ Стеван Лугоња.
stevan lugonja, JKP Parking servis
Фото: ЈКП Паркинг сервис

На крају смо 2017. године, шта је то што сте најзначајније урадили у протеклој години?

После финансијске консолидације и рационализације трошкова, „Паркинг сервис“ долази у ситуацију да из сопствених средстава може да финансира уређење појединих простора и да на тај начин подигне квалитет паркирања у граду. Добар пример за то је  завршено паркиралиште код „Матице српске“. Радови су се одвијали у две фазе и њиховим завршетком уређен је простор са 100 паркинг места.  Ово паркиралиште сада је једно од најуређенијих у граду, са уређеним прилазом, осветљењем, уређеном површином за паркирање, што одаје утисак модерног и урбаног паркинг простора. На самом крају ове године санирали смо и уредили део паркинг простора на Булевару ослобођења и пре неки дан смо пустили у функцију паркиралишта на парној страни према Булевару краља Петра Првог. Многа паркинг места на овом потезу оштећена су, а велике проблеме прави корење стабала, тако да ћемо урадити све да паркинг места буду уређена и у функцији за наше грађане који се паркирају у овом делу града. Када се стекну услови, наставићемо радове и на тај начин завршити сва паркиралишта од Железничке станице до угла Улице краља Петра Првог и Булевара ослобођења, са обе стране. Када већ говоримо о овој врсти радова, планирају се радови на уређењу привременог паркиралишта у Радничкој улици, а очекујемо да ће средства бити обезбеђена и у ребалансу градског буџета. Ово је јако озбиљан посао који захтева и већа средства, али важно је покренути питања, па ће доћи и до њиховог решавања.

Крај ове године смо обележили пуштањем у рад пуњача за електричне аутомобиле, који смо поставили у сардњи са Прокредит банком. Ово је први пуњач за електричне аутомобиле у граду.

Значи ли то да и питање гараже треба покренути, како бисмо на тај начин решавали недостатак паркинг места?

Нови Сад је из године у годину све већи, расте број становника, а то значи и број аутомобила. Ако томе додамо да је град и универзитетски, културни, спортски и административни центар, онда је број аутомобила на улицама нашег града све већи.  Пројекат изградње гараже нимало није јевтин и ми као Предузеће не можемо сами да уђемо у реализацију, то морамо сви заједно. Локација у Шафариковој улици, поред хотела „Центар“, свакако је добро решење за гаражу. Велики су изгледи да локација код Бановине буде решење за подземну гаражу, ради се о локацијама са добрим приступним саобраћајницама. У сваком случају, ово је један од већих саобраћајних проблема у нашем граду и верујем да ће се ускоро приступити његовом решавању, будући да Нови Сад заслужује, а и неопходна му је једна модерна гаража.

Сваку „НС бајк сезону почињемо изградњом нове бициклистичке станице, сада су   станице и умрежене?

Трудимо се да сваку сезону почнемо изградњом нове бициклистичке станице, тако је било и ове године. На Футошкој улици, прекопута касарне „Др Арчибалд Рајс“, поставили смо тринаесту по реду. Већ размишљамо о новој локацији за нову сезону и наши стручњаци  анализирају локације на Булевару Европе и на Сомборском булевару. Систем умрежавања обезбедиће константан мониторинг, видео-надзор и контролу свих станица у реалном времену. Тиме ће се подићи ниво безбедности, а истовремено ћемо редуковати трошкове радне снаге и превозних средстава ангажованих на одржавању и попуњавању станица бициклима што ће обезбедити и финансијску одрживост целог система. Очекујем да ћемо трошкове редуковати у просеку од 30 до 50 посто. Са друге стране, корисницима ће бити омогућена квалитетнија услуга која се огледа у бољој доступности и обезбеђењу информација о броју слободних места путем мобилне апликације.

Фото: ЈКП Паркинг сервис

Какви су планови за 2018. годину?

Као што сам рекао, наше Предузеће је сада у ситуацији да средства улаже и подиже квалитет паркирања на одређеним локацијама у граду. За наредну 2018. годину планирамо пројекат за подземну гаражу код зграде Бановине. Верујем да ћемо уз помоћ градоначелника Милоша Вучевића и Управе за саобраћај Града, доћи до реализације овог пројекта. Управа за грађевинско земљиште и инвестиције Града Новог Сада вероватно ће бити носилац овог посла. У плану је и израда пројекта за привремено паркиралиште у Радничкој улици, паркинг простора које наши суграђани радо користе и зато нам је жеља да га уредимо. Паркинг простор на Штранду требало би да уредимо за наредну купалишну сезону. Планирамо и санацију паркиралишта у Стражиловској, као и паркинг простор у дворишту Скупштине Града Новог Сада. Разматра се локација за нову „НС бајк” станицу, четрнаесту по реду. У плану је и  куповина новог распршивача соли за зимску службу, можда возни парк увећамо за нови кипер камион који нам је потребан и слично. Наравно, реализација свих планова зависи од финансијских средстава, а надам се да ћемо добрим и паметним пословањем обезбедити средства.

И на крају разговора, изабрани сте у Надзорни одбор ФК „Војводина“?

Фудбал је моја велика љубав од детињства па ево све до данас, а ФК „Војводина“ посебно. Наш клуб пролази кроз једну кризу, која је део опште кризе у нашем фудбалу, а ми као искрени навијачи „Војводине“ смо ту да помогнемо и учинимо да клуб функционише што боље. Није најбоља финансијска слика у клубу, али није била ни када сам дошао у „Паркинг сервис“ па се надам да ће моја маленкост дати свој допринос на том путу опоравка и стабилизације клуба кога волим. Верујем да ће нова организација и нови људи дати свој печат и да ћемо на терену врло брзо показати резултате тог рада и труда.

(Огласни текст)

EUR/RSD 118.3414
Најновије вести