Неки несавесни власници паса не маре за травњаке и поводац

Поједини суграђани с Новог насеља пожалили су се нашој редакцији на неодговорне власнике паса у њиховој околини који на неодговарајући начин држе и изводе своје љубимце.
igraliste za pse, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како су нам рекли, највише проблема има у блоку између улица Душана Даниловића и Сељачких буна, где међу власницима има и оних који псе шетају и истрчавају по површинама које за то нису намењене, не купе измет за својим љубимцем, или шетају животињу пуштену с повоца, што је кажњиво градском Одлуком о држању домаћих животиња. Лоше стање се, по њиховим речима, огледа у „запрљаним травњацима на којима се деца играју, у непостојању основних услова за безбедност пролазника и малишана, и то не само од паса већ и од њихових власника”.

Из Градске управе за инспекцијске послове кажу да је Комунална полиција у претходној години примила је 99 пријава грађана за извођење паса без повоца или на површинама које нису за то намењене, али и да таквих пријава, као и оних за ујед власничких паса, на простору Новог насеља није било. Међутим, становници Насеља који су нам се обратили кажу да у току године у својој околини нису ни видели комуналне полицајце. У складу са овлашћењима и расположивим људством, Комунална полиција ће наставити да обавља послове за које је надлежна те грађани и даље могу нашој дежурној служби пријавити оно што сматрају прекршајем Одлуке о држању домаћих животиња. Комунална полиција редовно анализира стања на терену и евидентно је да је по увођењу те службе број наведених прекршаја драстично опао и да власници паса своје љубимце у вишеструко већем броју изводе на повоцу, тврде из Управе за инспекцијске послове.


У граду 19 паркова за куце

Као добар комшијски пример, суграђани с којима смо причали истакли су оне суседе који своје љубимце истрчавају у парку за псе који постоји у делу парка на углу улица Бате Бркића и Сељачких буна. Осим тог, у Новом Саду постоји још 18 паркова за псе, међу којима су они на делу Универзитетског парка, у Петроварадину између блока VIII и железничке пруге, науглу лица Јована Суботића и Кисачке, или Браће Рибникар и Футошке.


Пп градској Одлуци о држању домаћих животиња, власницима паса који су затечени у кршењу одредби следује казна од 8.000 динара, а Комунална полиција је у прошлој години написала 31 такву глобу. Ако прекршилац плати казну у року од осам дана од уручења прекршајног налога,  плаћа половину износа, односно 4.000 динара, а уколико у наведеном року не уплати прописани износ, примерак прекршајног налога доставља се надлежном Прекршајном суду у Новом Саду на даљи поступак. О исходу поступка Комунална полиција нема сазнања, те нису могли да нам кажу колико је у 2018. било уплаћених казни.

Одлука прописје и да пси могу слободно, без повоца, да се крећу под контролом власника само на обележеним јавним зеленим површинама намењеним за истрчавање паса и мачака. Необележен пас без брњице и повоца, који се затекне на површини јавне намене сматра се напуштеним, а обележени пас који се затекне на површини јавне намене без присуства власника сматра се изгубљеним. Напуштеним псом сматра се и пас чији власник одбије да се, на захтев комуналног полицајца, легитимише и пружи доказ о власништву, а приликом извођења пса или мачке власник је дужан да код себе има потврде о обележавању пса и о вакцинацији животиње, као и ПВЦ кесе за измет. Власник може изводити пса само на повоцу не дужем од два метра, док се пси раса које могу представљати опасност за околину, а старији су од четири месеца, могу изводити само на повоцу не дужем од метра и с брњицом.

Д. Ристић

Ана
11.01.2018 • 13:42
Blago nama kada smo sve probleme rešili,pa su nam samo kuce problem broj jedan u gradu.Ne kažem,ima i bahatih vlasnika pasa,ali i bezveznjaka kojima samo to ne paše u gradu.Pri tome ne vide svu prljavštinu i đubre koje ostavljaju "građani".
4321
11.01.2018 • 15:28
Mogao bi neki park i za mace.
:)
Istina
12.01.2018 • 00:42
Na pomenutoj lokaciji na Novom naselju dva puta su me preplašila dva psa koja su nasrnula, bez povoca i korpe, a na pitanje vlasnicima "zbog čega ih ne vode na povocu" samo su se nasmejali i prokomentarisali da "mi neće ništa"?! O uneređivanju staza i travnjaka izlišno je pričati. čast onima koji čiste za svojim ljubimcima, ali mnogi to ne rade!
Kastig
12.01.2018 • 19:17
U okolini ž. stanice svako jutro u prodavnicu idu vlasnik ili nekad vlasnica sa stafordom bez korpe i povodca. Prolaze baš u vreme kad deca idu u obdanište i u školu. Naravno, komunalne policije nema nigde.
EUR/RSD 118.3695
Најновије вести