НСЗ: Тестирање за професионалну оријентацију

Тестирање ученика завршних разреда основних и средњих школа за професионалну оријентацију, а коју реализује Национална служба за запошљавање - филијала Нови Сад, одржаће се сутра и 15. маја.
Testiranje je grupno i traje oko dva i po sata Foto: NSZ
Фото: Тестирање је групно и траје око два и по сата Фото: НСЗ

Будући да још увек има слободних места и за сутрашњи термин, сви заинтересовани могу да се пријаве доласком у канцеларију 34 новосадске филијале (Алберта Томе 2) или позивом на број 021/488-55-49. Том рпиликом, пријављенима ће бити пружена помоћ и подршка при избору будућег занимања и одговарајуће школе.

- Тестирање је групно и траје око два и по сата, након чега сваки ученик добија термин за индивидуално саветовање на којем ће разговарати о показатељима на тестовима, очекивањима од будуће школе и професије, о захтевима појединих занимања, тренутној ситуацији и прогнозама кретања на тржишту рада и слично - каже директорка Филијале Нови Сад Националне службе за запошљавање Татјана Видовић и додаје да се тестирање обавља помоћу стандардизоване батерије тестова способности, теста личности и теста професионалних интересовања које спроводе едуковани психолози из НСЗ.

За ученике завршних разреда основних и средњих школа тестирање је групно и траје око два и по сата

Први корак при доношењу одлуке о избору будућег занимања подразумева детаљно информисање о врстама средњих школа или факултета, као и смерова који постоје, а онда и о занимањима за која се припремају. Свако то занимање захтева посебне способности, особине личности и интересовања које су често и пресудне за успех у тим областима рада. Такође, треба сагледати и могућности запослења, односно успешно укомбиновати занимање које је тражено на тржишту рада и инспиративно за особу која тиме жели да се бави.

- За сада оваква активност постиже позитивне резултате јер велики део деце, и касније у току свог каријерног развоја, наставља да користи услге саветовања о планирању каријере у оквиру Националне службе за запошљавање - наводи Видојевић.

        Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести