Одржана сликарска колонија у организацији Хрватског културног центра

Сликарска колонија под називом ''Поклон за будућност'' одржана је у Петроварадину у окружењу цркве Госпе Сњежне на Текијама, а организатор је Хрватски културни центар у сарадњи са ХКПД ''Станислав Препрек'' и ХКПД ''Фрањо Штефановић'' из Новог Сада.
slikarska kolonija, grad novi sad
Фото: Град Нови Сад

Хрватски уметници из Суботице, Сомбора, Вуковара, Осијека и Новог Сада узели су учешће у колонији, а њих су обишли и представници Града Новог Сада, чланови Градског већа Далибор Рожић и Александар Кравић.

„Јако нам је драго што је Хрватски културни центар организовао овако квалитетан догађај и окупио сликаре из војвођанских и хрватских градова да заједно стварају. Нама је изузетно важно да негујемо стваралаштво свих националних заједница које живе у Новом Саду, и да пружимо подршку таквим културним садржајима. То су вредности за које се залаже Град Нови Сад, а на њима посебно инсистира Европска престоница културе. Ми смо већ показали да желимо да створимо најбоље услове за развој културе, уметности и интеркултуралног дијалога, а циљ нам је да се у том смислу даље развијамо“, нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Фото: Град Нови Сад

Према речима директора Драгана Дражена Илића, Хрватски културни центар основан је са циљем унапређења, сарадње и разумевања на пољу културе, образовања и добросуседских односа између Републике Србије и Републике Хрватске. Бави се очувањем језика, културе, уметности и хрватских споменика културе у Србији, а самостално функционише од 2013. године.

Фото: Град Нови Сад

Хрватски културни центар до сада је реализовао бројне пројекте и учествовао на важним манифестацијама које организују установе културе у Србији, а по речима организатора ова колонија има хуманитарни карактер и представља симболичан израз захвалности за добру сарадњу са Градом Новим Садом. Наиме, након завршетка сликарске колоније план је да слике буду продате на аукцији, а да новац буде уплаћен Клиници за гинекологију и акушерство КЦВ у Новом Саду.

EUR/RSD 118.0471
Најновије вести