Отворени руменачки “Зимски дани културе, кулинарства и старих заната”

Дводневна манифестација “Зимски дани културе, кулинарства и старих заната”, у оквиру које се обележава и 16. руменачка пихтијада, свечано је отворена на спортском игралишту у Руменки.
pijtijada 4
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Посетиоци су имали прилике да пробају гастрономске деликатесе, надалеко чувене руменачке пихтије, уживају у војвођанским музичким нумерама и да разгледају ручне радове свих националних зајединица које живе у овом насељу.

Манифестацију је свечано отворио члан Градског већа за културу Далибор Рожић, који је том приликом казао да је битно промовисати све оно по чему је наша култура препознатљива. Она није издвојена друштвена сфера, већ важно поље живота које повезује људе, јача осећај припадности заједници и формира идентитет народа.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Пре годину дана Руменка је добила културни центар, који има прилику да, у сарадњи с локалном удружењима и грађанима, организује још квалитетније културне садржаје“, рекао је Рожић.

„Жеља нам је да се култура једнако развија у свим деловима града. Сви програми који промовишу различитости, које су наше богатство, увек ће имати подршку Градске управе за културу.“

Фото: Далибор Рожић и Драгана Милошевић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Директорка  Културног центра “Руменка” Драгана Милошевић уверена је да грађани већ традиционално препознају Руменку као гастрономску дестинацију и културолошки богату средину.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Националана структура Руменке се мењала током деценија, па је некад овде живело чак 14 нација, а данас их има неколико“, појаснила је Драгана Милошевић, додавши да на територији Руменке претежно живе Срби и Мађари, а према последњем попису становништва нема Немаца. „Без обзира на то, ми и даље Руменку промовишемо као “Војводину у малом” јер упркос осипању становништва све нације живе у хармонији. Због тога, ко се нађе у Новом Саду обавезно треба да сврати у Руменку, јер ће наићи на добру храну, одлично вино и сјајан провод.“

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Председник организационог одбора Руменачке пихтијаде Бранислав Поповић открио је тајну због чега су руменачке пихтије најбоље.

„Кувамо их у оранији од 1.700 литара, што им даје посебан шмек, а за њихову припрему потребно је чак 36 сати“, казао је Поповић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„У нашим пихтијама нема вештачких додатака. Стављамо бели и црни лук, со и бибер, а желатин добијамо из костију. Ове године употребили смо 650 килограма свињских глава, 100 буткица, 150 ногица, по 70 килограма кожуре и језика. Овогодишњи “тајни зачин”, који је дао посебан укус пихтијама произашао је из 100 килограма јунећих костију.“

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Поподневни часови протекли су у знаку добре музике.  Окупљенима су се представили КУД “Слобода” и “Фехер-Ференц” из Руменке, тамбурашки састав “Дерани”, група “Гарави сокак”, а посебно изненађење манифестације је био наступ бенда  “Апсолутно романтично”.

С. Ковач

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Анкета: Да ли редовно посећујете Руменачку пихтијаду?

Миодраг Миленковић, пензионер

„Први пут сам одлучио да посетим Руменачку пихтијаду, иако сам већ раније чуо за њу. Са супругом сам обишао све штандове, а већ смо пазарили домаће пихтије које ћемо поделити са укућанима. Упркос томе што сам пореклом са југа Србије, војвођанска музика ми годи ушима, па сам одушевљен и музичким програмом манифестације.“

Фото: Миодраг Миленковић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Љубиница Рехак, пензинерка

„Супруг је прочитао у новинама најаву за манифестацију, па сам одлучила да дођем и “извидим ситуацију”. Допада ми се да има много штандова са рукотворинама, играчкама, слаткишима и домаћим специјалитетима, које се могу купити само на манифестацијама попут ове. Пихтије изгледају одлично, па сам пазар већ обавила.“

Фото: Љубиница Рехак, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Вукосава Миленковић, пензионерка

„Супруг ми је предложио да суботње поподне проведемо у Руменки. До сада никада овамоп нисам долазила, па сам одмах прихватила његов предлог. Пихтије изгледају и миришу одлично. Богате су и меснате, па ће се и остатак породице сигурно обрадовати. Музички програм је такође по мом укусу, па сам уживала у омиљеним песмама.“

Фото: Вукосава Миленковић, фото: Дневник (Ф. Бакић)
   

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести