Одржана 17. „Пихтијада” и трећи „Зимски дани”

Познате руменачке пихтије и гастрономски деликатеси, као и богат забавни програм већ 17. годину заредом окупили су велики број Новосађана, али и гостију нашег града на традиционалној манифестацији „Руменачка пихтијада” која је у оквиру манифестације „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната” одржана у Руменки.
р
Фото: Дневник (Ф. Бакић

Мештани, суграђани, али и туристи су, осим у деликатесима, уживали и у садржајном вашару, као и у разгледању ручних и креативних дечјих радова. Диван сунчан дан употпуњен је богатим музичким програмом те је фестивалска манифестација започела наступом Малог хора КЦ „Руменка”. Осим хора, наступили су и тамбурашки оркестар „Дерани”, КУД „Слобода” и Илда Шаулић. Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић је нагласио значај тих манифестација, што, како каже, најбоље показује велики број посетилаца.

– Очување традиције и различитости које се данас обележавају и славе у Руменки је нешто чиме се град Нови Сад поноси – нагласио је Кружевић. – „Руменачка пихтијада” и „Зимски дани” обележавају различитости у култури, у кулинарству и старим занатима, и то је свакако очување једног од најстаријих делова Новог Сада и нешто што ће Град увек подржати.

И ове године на „Руменачкој пихтијади” организовано је такмичење у две категорије пихтија. Прва је подразумевала комбиноване пихтије од дивљачи, ћуретине, пилетине и осталих месних маса, док је друга категорија подразумевала ону стандардну, свињску. Било је пријављено 17 такмичара који су дошли са свих страна па су се, осим из Новог Сада, пријавили такмичари и из Хрватске, Мађарске, из Ужица, Крагујевца, Шапца, Сивца, Бечеја и других места. Председник Удружења грађана „Руменачке пихтије 2003” Бранислав Поповић је за „Дневник” навео да они не сакривају свој рецепт те да су руменачке пихтије најбоље из разлога што се праве у казану од 1.700 литара.

– По томе се разликујемо од осталих, а то је веома битно јер пихтије морају да поприме тај посебан укус, шмек од лука, зачина и меса, чији састав је такође веома битан – објаснио је Поповић, и додао да је за припрему руменачких пихтија потребно 36 сати. – Из искуства знам да многи ни не воле пихтије, и ја сам сам био антипихтијаш, али их сада много волим и мислим да то долази с годинама. Пријатно сам се изненадио када сам на прошлогодишњој дегустацији пихтија видео десетак деце од десет до 14 година како пробају наш специјалитет, тако да мислим да на добар начин промовишемо пихтије. Самим тим што следеће године пунимо пунолетство, показујемо да је наша манифестација заживела и да смо постигли добар тренд који воле да посећују гости из целе Србије, али и из иностранства.

Директорка Културног центра „Руменка” Драгана Милошевић је навела да је прво вече програма „Зимских дана”, које је одржано у петак, било у знаку смеха и доброг расположења. Она је додала да је то био само увод у јучерашњи фестивалски део манифестације „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната” којим, како каже, славе богатство различитости, гастрономије и културног наслеђа њиховог локалитета и свега онога што их чини посебним.

Мештанин Милан Басарић већ 17. годину заредом са задовољством долази на „Пихтијаду”, а за наш лист истиче да је организација на поменутим манифестацијама из године у годину све боља те да пихтије и једе само на „Руменачкој пихтијади”.

– Нисам још пробао овогодишње пихтије, али пошто су претходних година биле веома добре, не сумњам да су такве и ове године – казао је Басарић. – Сад сам купио пет порција пихтија, имам друштво па ћемо да заједно уживамо уз неки шприцер, да нам буде још лепше.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести