Рибља пијаца током викенда била у знаку органских производа

Кроз манифестацију „Органска улица на Рибљој пијаци” током викенда се, осим новосадских органских произвођача, представило и неколико војвођанских, који су суграђанима понудили шаролик избор својих природних производа.
д
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Осим оних који годинама излажу своје производе на тој пијаци сваке суботе, плодове својих газдинстава изнели су и произвођачи који нису толико познати на локалном тржишту, с циљем да се „Органска улица” промовише као стално продајно место органских произвођача. Међу њима је била и власница продавнице „Здравологија” Ивана Мршић, чије газдинство још увек није сертификовано, али, како каже, у плану јој је да и сама почне органску производњу.

– За сада имамо продавницу органске хране и природне козметике, у којој нудимо производе газдинстава из Новог Сада, Војводине али и других крајева Србије, од којих се нека и представљају на овој пијаци – казала је Ивана Мршић, и додала да на тај начин подржавају остале произвођаче. – Сада смо изнели део производам попут тестенина, зимнице и сокова, али у продавници имамо још доста тога у понуди. Између осталог, продајемо житарице, брашно, тестенине, уља, органску јунетину, јаја и млечне производе. У плану нам је да правимо шејкове на лицу места од органског поврћа јер нам то људи траже. Водимо се тиме да код нас све буде што природније и здравије, а доста родитеља с децом долази да купује код нас и драго нам је што се свест код људи о органској храни полако мења.

Сви купци на Рибљој пијаци могли су се информисати о органској производњи уз помоћ бесплатне брошуре коју је делио и припремио „Војвођански кластер органске пољопривреде”. Осим тога, на многим тезгама Новосађани су могли и да дегустирају природне сокове од воћа и поврћа. Тако су на тезги пољопривредног газдинства „Доловац” велику пажњу привукли сто одсто природни сокови од различитог воћа.

– Претежно се бавимо воћарством па имамо органске крушке, јабуке, брескве, аронију и малину и од њих правимо матичне сокове без шећера, адитива и конзерванса – прича Ана Доловац. – За око месец почињемо производњу воћних ролница. То је фино, млевено сушено воће, без додатака, које се може правити с неким зачинима, попут цимета, малина, чоколаде, лешника... Када поједете једну ролницу, појешћете заправо три крушке.    

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести