Сладокусци уживали у пихтијама у Руменки

Тродневна Руменачка пихтијада, 14. по реду, завршена је централном манифестацијом на рукометном и кошаркашком игралишту у Руменки. Хладније време ових дана ишло је на руку куварима и љубитељима тог старинског специјалитета, те, након што је манифестација померена за више од месец дана због Великог поста, квалитет јела, кажу, није трпео.
Pihtijada 14. Rumenka / Dnevnik
Фото: са прошле манифестације, фото: (Р. Хаџић)

“Због тензија између цркве  и нас, одлучили смо да одложимо манифестацију три дана пред одржавање, те је промоција овај пут била слабија.Ипак, време нас је послужило, те имамо више од 100 излагача из Војводине, Србије, па и Мађарске",  објаснио је председник Организационог одбора Руменачке пихтијаде Бранислав Поповић.

Руменачке пихтије су ван сваке конкуренције 

Иако се више од 30 такмичара окушало у кувању тог јела, Поповић је додао да су руменачке пихтије, које су постале и својеврстан бренд Руменке, ван сваке конкуренције. То су потврдили и посетиоци који су дошли и из других места како би пробали тај сезонски деликатес, као што су Јан Ширка и Павел Вамјански из Бачког Петровца.

“Пре сам их јео, али у последње време не тако често“, каже Јан Ширка. “Ипак, волим да дођем на Пихтијаду и погледам шта има, пошто волим такве манифестације, и не бих желео да то замре“.

Како је рекао Павел Вамјански, тај специјалитет се у његовом месту традиционално прави за Ускрс, а он је дошао како би купио пихтије својој супрузи.

„Волим добре пихтије, а моја супруга их кува баш добро и нас двоје се већ неколико година спремамо да дођемо, али никако”, каже Павел Вамјански, који је пожелео да једном дође и са својом женом на ту руменачку манифестацију.

Поред руменачких пихтија, које су могле да се пазаре за 200 динара по паковању, посетиоци су   могли и да дегустирају и купе и свеже топљене чварке, ракије и вина, различите сухомеснате производе, колаче и лицидерске слаткише.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести