Школа "Милан Петровић" богатија за 15 нових рачунара

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор компаније "Енерготехника Јужна Бачка" Драгољуб Збиљић обишли су Школу за основно и средње образовање "Милан Петровић" у Новом Саду, којој је том приликом предата донација те фирме у виду 15 нових рачунара на којима ће учити деца са инвалидитетом и особе са сметњама у развоју.
soso vucevic
Фото: Град Нови Сад

Данас се уједно обележава и Међународни дан особа са инвалидитетом, а та школа има више од 2.200 корисника којима у континуитету пружа подршку у образовању, друштвеној инклузији и свему осталом што је потребно најмлађима са инвалидитетом и сметњама у развоју.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић се захвалио свим запосленима у школи "Милан Петровић", али и родитељима деце која се боре са великим искушењима у животу.

Све ово што се ради у овој школи деценијама уназад никог не може да остави равнодушним и најмање што можемо као заједница и градска управа јесте да помогнемо у вези са свим оним стварима које су им неопходне за рад, да би деца и родитељи имали боље услове за учење, казао је Вучевић истакавши да је та школа мултидисциплинарна у сваком погледу, са снажним хуманитарним и социјалним усмерењем коју осликава снажна синергија запослених и породица са ђацима, а која мотивише градске власти да изнађу још више средстава за установу таквог типа. 

Он је напоменуо да Град Нови Сад из буџета за различите програме у виду подршке деци са посебним потребама и одраслима издваја 196 милиона динара, те да је важно показати солидарност и олакшати живот људима који се са таквим потешкоћама непрестано боре.

Вучевић је подсетио да је захваљујући Министарству правде 2014. години школи "Милан Петровић" уступљена и једна вила на Татарском брду која је одузета лицима осуђенима за најтежа кривична дела и криминал.

Фото: Град Нови Сад

Први човек Новог Сада је похвалио подршку приватних компанија које успешну послују у том граду са посебним акцентом на компанију "Енерготехника Јужна Бачка" упутивши позив и осталим привредницима да помогну установе каква је школа "Милан Петровић".

Драгољуб Збиљић је казао да су особе са инвалидитетом и особе са посебним потребама незамењиви део нашег друштва и да они заслужују сваку шансу за напредак, даље учење и рад, те да 15 рачунара за његову компанију не значи ништа, док тим малишанима представља много.

"Моја компанија је пуног срца овде помогла и надам се да ће то допринети њиховом напретку. Желео бих да додам да моја компанија сарађује са компанијом ''Дес'' у којој раде лица са инвалидитетом, такође, генерални смо спонзор параолимпијске репрезентације стонотенисера, што нам причињава посебну част", истакао је Збиљић.

Директорица школе Славица Марковић искалаза је велику захвалност Граду Новом Саду, који, према њеним речима, помаже тој школи при свим корацима које предузимају, те да без те подршке ниједна идеја ње и њених колега не би била реализована.

Једини смо који имамо континуитет у рехабилитацији корисника у читавој Србији и шире и захваљујући људима који су нам веровали и који нам и даље верују свих 365 дана годишње, постојимо и радимо на добробит читаве заједнице. Компанија "Енерготехника Јужна Бачка" нам увек је доступна, стоје нам на услузи донацијама, превозе наше ученике, овакву учионицу нема много институција на нашим просторима, а можете замислите какво ће одушувљење бити у понедељак када наши ђаци уђу у њу и виде нове рачунаре, казала је директорице Шосо "Милан Петровић".

Та школа има директно уписаних 1.200 корисника, али индиректно на њу се ослања још преко 1.000 особа. 

Она је ресурсни центар за подршку особама са инвалидитетом и деци са сметњама у развоју. Пружају подршку деци са територије читаве Србије, а код њих у дому је и неколико малишана из земаља региона. У Новом Саду, школа "Милан Петрових" своје активности обавља на 37 локација, а из руководства школе истичу да број њихових корисника стално расте.

EUR/RSD 118.3695
Најновије вести