Спуштена завеса на овогодишњу манифестацију „Food Planet”

Част да затворе овогодишњи фестивал хране „Food Planet”, који је данима на платоу Спенса привлачио многобројне знатижељнике, имали су Црногорци.
d
Фото: pixabay.com

Ко једном проба њихов качамак, то не заборавља. Ко једном осети укус његушког пршута или сира, пљеваљског или лиснатог сира, тај зна због чега је укус црногорске кухиње посебан и другачији, што се потврдило и овог пута.  Кроз историју, на територији Црне Горе преплитали су се утицаји италијанске, турске и европске кухиње и до данас тај утицај направио је бројне специјалитете који, у комбинацији с климом и ваздухом у Црној Гори, чине јединствен укус. За Црногорце се каже да су изузетно добри домаћини, а њихова богата трпеза никога не оставља равнодушним.

Представљању своје земље присуствовао је и амбасадор Црне Горе Тарзан Милошевић, а након културно-уметничког програма, посетиоци су били у прилици да дегустирају црногорске специјалитете.

Присутне је поздравио песник Љубиша Војиновић, а затим се, у име Удружења Црногораца Новог Сада, публици обратио Станко Поповић. Певачка група КУД „Светозар Марковић” из Новог Сада дала је догађају посебан штимунг, а програм су уприличили и првакиња у рецитовању Милица Радовић с Цетиња, и Филип Ђукановић, који је извео неколико песама Миладина Шобића.

Дан раније, на фестивалу се представила Јерменија, земља чија храна има оригиналан и зачињен укус. Бибер, тимијан, естрагон, мајчина душица, кумин, нана, разно поврће и бели лук се користе као основни зачини, а процењено је да за припремање хране јерменски кулинарски стручњаци користе око 300 врста дивљих трава и цвећа. Јерменско кулинарство широко користи говедину и овчетину, а ређе свињетину. Особено јерменско јело пуњено млевеним месом, пиринчем и слатким травама–толма, спрема се од свежег лишћа винове лозе у пролеће, а од јабука, дуња, патлиџана, паприка и парадајза у јесен.

Присутнима се обратио конзул Јерменије Предраг Томић, након чега је Анжела Недељковић извела трациционалну јерменску нумеру. Посетиоци су потом били у прилици да пробају нека традиционална јерменска јела као што су: лаваш крекери, хлеб са сиром, јерменски колач месхкенгоуџзов, јерменске тулумбе, назок и кох.

Фестивал је посетила и доскорашња председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која се на једном од штандова поновила крзненим папучама.

„Planet Food” је организовало Удружење грађана „Срцем за све”, у сарадњи с компанијама „Color media communications” и „Нинамедија”, а уз подршку Града Новог Сада – Градске управе за привреду.

        С. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести