Све службе Дома здравља „Нови Сад” раде смањеним капацитетом

Пандемија коронавируса пореметила је живот на свим нивоима те су здравствене службе морале да формирају амбуланте и просторе који ће бити доступни пацијентима за лечење од инфекције ковид-19.
1
Фото: Dnevnik.rs

С обзиром на то да је доста тога прилагођено новонасталој ситуацији, питали смо помоћницу директрора Дома здравља „Нови Сад” др Љерку Попов како раде остале службе Дома здравља, за грађане којима је неопходан неки други преглед.

– Све службе Дома здравља „Нови Сад” раде редовно, као и пре инфекције коронавируса, али због посебне организације рада и формирања ковид-амбуланти за лечење позитивних пацијената, те ангажовња одређеног броја лекара и сестара у раду при њима, имамо смањен капацитет људства у осталим службама и мањи број доступних термина за прегледе – рекла је за „Дневник” др Љерка Попов. – Пацијенти могу заказати термин прегледа сваког радног дана позивањем кол-центра 4879-000, као и на број телефона код медицинске сестре која је у тиму изабраног лекара, или путем мобилне апликације „Мој доктор”.

По њеним речима, с друге стране, пацијенти ређе долазе код лекара, због бојазни да се не инфицирају вирусом ковид-19 јер полазе од чињенице да, чим су веће групе људи окупљене на једном месту, ризик од обољевања у великој мери расте.

– Настављено је издавање рецепата путем телефона за све пацијенте који имају хроничну терапију, а стабилног су здравља – каже наша саговорница. – Уколико пацијент није стабилан и здравље му се погорша, обавезно треба да се јави изабраном лекару, с којим договара даље лечење. Некада и препоручимо, уколико стање није хитно, да не долазе у амбуланте, што не значи да не треба да дођу уколико им је заиста неопходна помоћ јер одређени проценат пацијената воли да долази код лекара, па некад и без преке потребе.


Школица за труднице ради

По речима др Љерке Попов, Школа за труднице ради већ деценијама и ниједног тренутка се није гасила, изузев за време ванредног стања, јер су тада били обустављени сви превентивни скрининг-програми да се не би угрозила здрава популација. Школица за труднице сада ради у мањем капацитету и обиму него раније, праве се мање групе, а заинтересованост трудница постоји као и увек. Разматрана је и могућност да се направи онлајн школа, али су се јавиле неке техничке потешкоће, те се докторка нада да ће у наредном периоду и то моћи да се реализује. Школица за труднице се налази у објекту „Јован Јовановић Змај”. Ускоро треба да се отвори и Репродуктивни центар за пронаталитетну политику, а Школа ће бити пребачена тамо и имаће много боље услове за рад.


Како каже, Служба педијатрије је специфична, те је и за време ванредног стања радила све систематске прегледе и вакцинације, али у мањем обиму, пре свега зато што су се родитељи мало плашили, а лекари су саветовали, где су могли, да се термини померају.

– Педијатри су у обавези да редовно раде систематске прегледе, који укључују и вакцинацију за сву децу, што је став Института за јавно здравље Војводине и Министарства здравља – наводи др Попов. – Лето је, деца већ дуже не иду у школе, те се међу њима преносило много мање респираторних инфекција, невезано за ковид инфекцију. Тако и сада имамо тренд смањења прилива пацијената, стога нису ни гужве и редовно се обављају вакцинација и систематски прегледи.

По докторкиним речима, путем кол-центра, осим заказивања термина за прегледе, могу се добити и све неопходне информације о раду изабраних лекара, или њиховог распореда који је промењен због реновирања објекта на Лиману и пресељења одређених служби на друга места. Период је годишњих одмора те су запослени почели да користе старе годишње одморе које нису могли откако је кренула инфекција вирусом ковид-19.

– Нас чека јесењи период, када очекујемо вероватно мало већи удар генерално респираторних инфекција, не само коронавируса већ и грипа и  других респираторних болести сличних грипу – истиче др Попов, и додаје да се стога медицински радници морају мало одморити да би спремни дочекали нове изазове.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести