У школи „Милан Петровић” вежбали кроз игру

Бесплатан градски пројекат „Спорт у школе”, који је поверен на реализацију Савезу за школски спорт Новог Сада, на опште задовољство свих заживео је и Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић”.
Ф. Бакић
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Данашњој промоцији и јавном часу у згради у Браће Рибникара присуствовали су начелник Управе за спорт града Новог Сада Властимир Мастиловић, председник и секретар Савеза за школски спорт Горан Стевановић и Александра Марјанац, као и родитељи и запослени.

– Школа „Милан Петровић” је специфична по томе што је похађају деца с посебним потребама, која се не уклапају у постављене обрасце понашања и која испољавају неки од облика тешкоћа у савладавању васпитно-образовних задатака – рекао је Стевановић. – Полазећи од претпоставке да деца воле да се играју, вежба кроз игру је један од најефикаснијих начина да малишани нешто науче или раде на нечему што је за њих корисно.


Моторика, хватање, додавање...

С децом раде три реализатора програма, а малишани су разврстани у три групе – они у колицима, они који имају мало моторичких способности, али ходају, као и они с већим менталним оштећењима и физичким немогућностима.

– Покушавамо да кроз разне облике кретања деци приближимо елементе групних спортова каже Милица Вуковић. – За сваки вид физичких активности сходно њиховим ограничењима, како физичким, тако и менталним, независно од групе деце и њиховог тренутног расположења, програм се прилагођава. У сарадњи с особљем и уз сагласности родитеља, спроводимо елементе фине моторике, покретима хватања и додавања, прелажења и обилажења препрека, а све у циљу да се оствари основна потреба за кретањем.


Фото: Dnevnik.rs

Уколико дете пати од неке врсте изазова или неспособности, каже Стевановић, учење му може бити тешко и захтевати додатно време или вежбање пре него што успешно испуни задатак.

– С таквом децом, међу којом су и она с различитим нивоима, како физичких ограничења, тако и психичких, спроводе се поједини, одређени сегменти програма школе спорта – развојна моторика и корективна гимнастика, а за неколицину ђака организујемо групни спорт или његове делове – игре с лоптом... Програм је модификован и прилагођен деци с различитим степеном сметњи у развоју – појаснио је председник Савеза.

Програм „Спорт у школе” је модификован и прилагођен деци с различитим степеном сметњи у развоју

Директорка ШОСО „Милан Петровић” Славица Марковић изразила је задовољство и срећу што њихова школа није заобиђена у том пројекту, посебно што се ради о специфичности њихових ђака.

– Сваки покрет који направе наша деца, посебно моторички, умногоме доприноси њиховом лакшем савладавању основних животних активности, попут оних у трпезарији, одржавању личне хигијене... – истакла је Славица Марковић. – Осим редовних часова и вежбања, бављењем спортом индиректно се омогућавају други покрети у смислу њиховог свакодневног живота и дневних потреба. Зато се радујемо што смо део те приче. Сада ће све бити мерљивије, а доћи ћемо и до бољих резултата.

Ј. Галић

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести